Her er de farlige kjemikaliene

Sterke kjemikalier i vaskemidler og kosmetikk kan ødelegge helsen din. Slik får du et sunnere innemiljø:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stoffene vi snakker om finnes i helt vanlige produkter som vaskemidler og kosmetikk. Her er 10 av de vanligste kjemikalie-fellene og tips til hvordan du kan unngå dem:

1) Blekemidler
Vanlige blekemidler som Klorin inneholder varianter av klor som kan avgi svært irriterende gasser.

Overeksponering til slike vaskemidler kan gi skader på lungene. Dersom du bruker blekemidler sammen med ammoniakk-produkter, kan kombinasjonen bli klorgasser som er svært farlige i store mengder.

Løsning: Bruk alltid god ventilasjon og kutt ned på mengden når du bruker blekemidler. Metalldeler som vask og kran på kjøkkenet kan bli blanke om de gnis med en bit sitron - så får du god lukt på kjøpet.

2) Barneleker
Bruken av såkalte mykgjørere, eller ftalater i plastleketøy har vært et problem i mange år. Norge har innført enda strengere regler fra 2007, men fortsatt finnes det mange produkter med skadelige ftalater på markedet. Stoffene kan blant annet føre til skader på barnas forplantningevne.

Løsning: Undersøk alltid om plastleker inneholder ftalater, velg heller leketøy i naturlige materialer som tre eller tøy om du er usikker.

3) Vinduspuss
Den sterke lukten du kjenner fra mange typer glasspuss, er hovedsaklig ammoniakk, som kan gi skader på huden og lungene.

Løsning: Sørg for god ventilasjon under bruk, eller lag din egen vindusrens av en teskje eddik i en halv liter varmt vann, som gnis inn med en gammel avis.

4) Toalettrens
Vaskemidler som brukes for å rense toalettskålen kan inneholde naftalen, som virker irriterende på hud, øyne og luftveier. innhalering i store mengder kan føre til skader på lever og nyrer.

Løsning:Hell to desiliter eddik i toalettet og la ligge noen timer før du skyller ned.

5) Kosmetikk
Velduftende kosmetikk består sjelden av bare naurlige blomsteroljer. Ofte er det som kalles "parfyme" eller "dufttilsetning" kunstige kjemikalier som kan være skadelige. Parabener brukes som et konserveringsmiddel i mange produkter som deodoranter og annen kosmetikk. Stoffet er blant annet satt i sammenheng med økt risiko for utvikling av brystkreft.

Løsning: Bruk naturlige dufter fra rene oljer. Velg en deodorant uten parabener, det finner du blant annet i butikker som Body Shop.

Les også: Advarer mot deodorant

6) Skopuss
Noen typer skopuss inneholder nitrobenzen, et kjemikalie som kan påvirke sentralnervesystemet og som blant annet kan føre til psykiske sykdommer som depresjon.

Løsning: Lag din egen skopuss av noen dråper olivenolje sammen med noen dråper sitronolje, gni inn og tørk av etter et par minutter.

7) Møbellakk
Klarlakk til møbler er et av produktene som inneholder såkalte VOC-kjemikalier, somkan irritere luftveiene og gi hodepine. En britisk undersøkelse viser en tydelig sammenheng mellom store mengder av disse stoffene og økt risiko for astma hos barn.

Løsning: Bruk lakk med organisk innehold, ikke la møbler tørke etter lakkering innendørs.

8) Sølvpuss
Pussemidler til sølv og kobber kan inneholde det kreftfremkallende stoffet thiourea som også kan gi akutte allergireaksjoner på huden.

Løsning: Her er proffenes tips: Kle aluminiumfolie på innsiden av en stor beholder og fyll opp med varmt vann og en teskje salt. Legg sølvtøyet i vannet i noen sekunder og gni det rent etterpå.

9) Neglelakkfjerner
Neglelakkfjerner er som regel bygget på helsefarlige løsemidler. Det kan også inneholde det helseskadelige kjemikaliet toulen.

Løsning: Spør etter neglelakkfjerner som bare inneholder ufarlige stoffer - de finnes.

10) Duftspray
Luftrensere på spraybokser kan gi pusteproblemer, hodepine og irritere hud og luftveier. I direkte kontakt med huden kan det gi sviende utslett.

Løsning: Planter, blomsterblader eller tørkede urter holder luften hjemme velduftende.

Hvilke kjemikalier er det? Her er oversikten over noen av de farligste: