Her er årets harde pakker

Disse varene kommer til å gå som varmt hvetebrød i år.

Synes du det alltid er like vanskelig å finne ut hva du skal gi til din kjære til jul? Vi har gjort jobben for deg, og spurt noen utvalgte butikkjeder hvilke varer de tror kommer til å bli populære under norske juletrær i år.

Selvfølgelig bør du ha i mente at disse bransjene ønsker å gjøre fortjeneste, og noen av forslagene kan være farget av dette.

Små bærbare

Både i Expert og Elkjøp er det enighet om at små ultraportable datamaskiner eller minibærbare, såkalte Netbooks, blir å finne under mange juletrær i år.

- Mange er ute etter en PC nummer to til surfing og enkle programmer. Disse PC-ene er populære og har et prispunkt som gjør dem attraktive som julegaver, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Erlimo i Expert.

Han nevner Asus Eee som et eksempel. Denne er blitt testet her på DinSide, og konklusjonen er at den er liten, elegant, støysvak og rimelig - men kun for deg som ikke krever for mye av ytelsen.

Les hele testen her

Mange vil kjøpe spillkonsoller til jul, og Playstation 3 blir en av de mest solgte.
Mange vil kjøpe spillkonsoller til jul, og Playstation 3 blir en av de mest solgte. Vis mer


Wii på topp igjen

Salget av tv- og dataspill vil antakelig ta av denne julen igjen.

- Gaming vil bli kjempestort, som alltid, og vi tror Nintendo Wii kommer til å lede med et hestehode, sier informasjonssjef Åshild Indresøvde i Elkjøp.

Hun regner med at Playstation 3 vil bli nest mest populær blant de stasjonære konsollene, noe som betyr at Xbox 360 kan endre på en tredjeplass i julehandelen i år.

Skal du ha tak i disse konsollene, kan det være lurt å være tidlig ute, fordi erfaring fra tidligere år er at disse gjerne blir revet bort i tiden før jul.

Les de siste spillanmeldelsene på vår søsterside ITavisen.no

Ny flatskjerm

Mange ønsker seg nok en ny tv til jul, og med tanke på hvordan prisene på flatskjermer har sunket det siste året, er det nok en del som vil få en ekstra stor og hard pakke i år. De siste to årene har salget av flatskjermer krøpet opp på topp ti-listen over solgte varer i julehandelen i store elektronikkbutikker. Ifølge Expert skal salget av flatskjermer til jul også gi store summer i kassen til elektrobutikkene.

- Nå kan du få 32-tommere til under 3.000 kroner, så det er fullt mulig at noen heldige får seg en tv til jul, sier Indresøvde i Elkjøp.

Husker du denne?

Brusmaskinen Sodastream kan bli en av årets heteste gaver. Denne versjonen til 800 kroner er allerde utsolgt på Elkjøps nettbutikk.
Brusmaskinen Sodastream kan bli en av årets heteste gaver. Denne versjonen til 800 kroner er allerde utsolgt på Elkjøps nettbutikk. Vis mer


I år har Elkjøp stor tro på renessanse for en god, gammel '80-tallsklassiker, nemlig brusmaskinen. Sodastream ble lansert for et par år siden, og nå tror elbransjen produktet virkelig vil ta av igjen.

- Vann er blitt en kjempeslager, og de som kjøper vann, kjøper gjerne Farris. Med Sodastream kan du lage vann med kullsyre på en billigere og miljøvennlig måte, sier Indresøvde fra Elkjøp, og legger til at brusmaskinen har vært kjempesuksess i Sverige.

TEST: DinSide har laget brus med Sodastream. Er den noe å satse penger på?

Som DinSide skrev tidligere denne uken, er det spesielt ett produkt som dukker opp på topplisten over solgte varer: Fotbadet!

- Vi selger omtrent halvparten av alle fotbad i desember, forteller kommunikasjonsrådgiver Nils Erlimo i Expert.

Han forklarer at det stort sett er unge mennesker som kjøper fotbad til generasjonen(e) over.

Flere forslag

Her er noen flere forslag fra elektronikkbransjen, om hva som kommer til å bli store slagere i julegavehandelen i år:

Digitale fotorammer fantes også i fjor, men salget kommer nok til å bli større i år.
Digitale fotorammer fantes også i fjor, men salget kommer nok til å bli større i år. Vis mer


  • iPod. Mp3-spillere selges det mye av, og iPod troner høyest av dem alle, ifølge Elkjøp. Det er de billigste utgavene det selges mest av, selv om mange har dyrere utgaver som iPod Touch på ønskelista.
  • GPS. Har vært en slager i flere år, og elektrobransjen tror navigasjonshjelperen vil være populær i år igjen.
  • Digitale fotorammer. Fantes også i fjor, da fantes det bare noen få varianter på markedet. Nå er utvalget betydelig større. Selges fra drøyt 400 kroner og oppover. Se vår test av digitale fotorammer.

Myke gaver

Helt på tampen tar vi med et par gaveideer for deg som ikke har noen planer om å gi bort hard elektronikk til jul. G-sport selger nok av harde pakker, men det er de myke de tror mest på denne vinteren.


- Så sant det ikke blir en varm vinter, tror vi varmt undertøy kommer til å bli en hit i år også, sier markedssjef Kjetil Løken i G-sport, som ikke ser noen grunn til at folk skal synes superundertøy skal være kjedelige julepresanger.

- Det har kommet mange nye modeller på markedet, med sprekere farger og utseende enn før. De fleste leverandører har sett at undertøyet skal ta seg godt ut, ikke bare være funksjonelt, sier Løken.

I tillegg har det kommet en liten nyvinning på markedet, som kjeden er spent på om kommer til å bli en hit i år.

- Det er en liten duntøffel; en tøffel formet som en liten sovepose, som er gode og varme, og lette og komfortable, sier Løken. Duntøflene koster mellom 300-400 kroner.