(Illustrajon/faksimile: Firstactive.no og Acta.no)
(Illustrajon/faksimile: Firstactive.no og Acta.no)Vis mer

Her bør du ikke spare

To nye produkter slaktes av Forbrukerrådet.

I dag har Sparebank 1 fått refs av Bankklagenemnda for å ha solgt hedgefond til en dement 88-åring, og i går kunne DinSide presentere bankene som slaktes for dårlige spareråd.

I dag gir vi deg to sparealternativer som Forbrukerrådet har sett nærmere på. Begge får strykkarakter og er spareavtaler du bør holde deg unna.

150.000 nordmenn kan være lurt!

First Multi-Asset Active (First Active):

Fondet er et underfond av LSAM 3 plc, som er et åpent investeringsselskap registrert i Irland. Fondet har et bredt investeringsmandat for forvaltning av midlene og vil investere i både aksjer og rentepapirer.

Forbrukerrådets konklusjon:
Forbrukerrådets vurdering er at produktet, på grunn av kombinasjonen av aksjer og obligasjoner, har middels risiko. Det kan dermed ikke forventes at fondet skal klare å gi noe premie ut over risikofri rente uten samtidig å ta mer risiko ved offensiv bruk av derivater og shortsalg.

Når det gjelder avkastning, så kan kundene, på grunn av stor obligasjonsandel og høye kostnader, ikke forvente å oppnå høyere avkastning (basert på historiske data) enn risikofri rente. Dette må sees som svært negativt.

Etter det DinSide kjenner til er First negative til Forbrukerrådets analyse og mener de har tatt med kostandselementer som ikke skulle være der.

- Vi finner dem igjen i prospektet likefullt, sier Jorge Jensen i forbrukerpolitisk avdeling hos Forbrukerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er altså kontrovers i analysen.

Global Infrastruktur I AS (Acta):

Dette er et unotert norsk akskjeselskap som skal investere i kommersiell infrastruktur på global basis. Deres målsetning er å investere i unoterte aksjer.

Forbrukerrådets konklusjon:
Forbrukerrådets vurdering er at produktet har høy risiko og egner seg ikke for vanlige småsparere. Produktet har også høye kostnader knyttet til seg slik at kunden må være inne i hele perioden på 10 år, for å få en forventet effektiv avkastning i nærheten av målsetningen på 10 %.

Finn ut når du bli millionær!

Kan få tilbake pengene

Etter å ha tapt 266.000 kroner på to lånefinansierte strukturerte spareprodukter i DnB NOR, gikk en kunde til sak mot storbanken og vant. Etter at Bankklagenemnda endelig bestemte seg og ga forbrukeren medhold i klagen, måtte DnB NOR tilbakebetale pengene. Saken blir sett på som en historisk seier og var svært viktig for utfallet av lignende saker.

Kjøpt et lignende produkt? Se om du kan kreve penger tilbake

Ikke rådgiver, men selger

Det er viktig at du er kritisk til produktene som bankene prøver å selge deg. Finansminister Kristin Halvorsen minnet også nylig om dette.

- Vi må huske at bankene er profesjonelle instanser som vil selge deg et produkt. Nordmenn må slutte å forholde seg til banken sin som om man er i familieselskap, sa Halvorsen på en pressekonferanse hos Finansportalen.no

Kredittilsynet har nå bestemt at selgere av spareprodukter skal kalle seg selgere og ikke rådgivere, slik de tidligere har gjort. Tiltaket er bestilt fra Finansdepartementet som en reaksjon på debatten og klagene på spareproduktene som har blitt solgt de siiste årene.

Les også: Tannløst av Kredittilsynet