<strong><strong>SVINDEL:</strong></strong> Tall fra USA indikerer at du er mer utsatt for kortsvindel om du betaler med kredittkort på hoteller. Foto: Colourbox.com
SVINDEL: Tall fra USA indikerer at du er mer utsatt for kortsvindel om du betaler med kredittkort på hoteller. Foto: Colourbox.com Vis mer

Her blir mange svindlet

Betaler du med kort på hotellet?

Publisert
Sist oppdatert

I fjor ble nordmenn kortsvindlet for 200 millioner kroner, både i utlandet og i Norge. Aller mest utsatt er vi imidlertid når vi er på farten.

Nå viser en amerikansk undersøkelse at 38 prosent av all kredittkortsvindel involverer kortbruk på hoteller. Det skriver Creditdonkey, en amerikansk nettjeneste som fokuserer på nyheter om kredittkort.

Vær obs på dyre hoteller

Hvorfor hoteller? En av årsakene kan være at et stort flertall av gjestene må og vil bruke kort for å betale hotellregningen, mens man både på restauranter og i butikker like gjerne kan betale kontant.

Og tro ikke at det er på loslitte bakgatehoteller gjestene er mest utsatt for svindel. Luksushotellenes kredittkortdatabaser blir ofte angrepet, siden gjester her gjerne har høyere beløpsgrenser på sine kort, enn gjester på billigere hoteller. Og har du mye aktivitet knyttet til kortet ditt, er også sjansen mindre for at du oppdager feil og svindel.

Oppdag eller forhindre svindel

Her er gode råd for å unngå svindel, eller for å oppdage at du er utsatt for svindel.

  • Sjekk kredittkortaktiviteten din jevnlig. Jo raskere du oppdager svindel, jo mindre skade skjer. Se spesielt etter små beløp du ikke kjenner igjen.
  • Du bør ha mer enn ett kort. Oppdager du svindel mens du er på reise, vil du oppleve at kortet må sperres. Har du bare ett, kan du få problemer med tilgang på penger underveis.
  • Ha alltid et øye på kredittkortet på hoteller og restauranter, for å oppdage utro tjenere som kan misbruke sin posisjon til å skaffe kredittkortinformasjon. (For eksempel ved å ta bilder av kortet ditt, eller skimme det.)
  • Skjul koden og vær litt oppmerksom i forhold til skimming før du for eksempel dytter kortet inn i en ny minibank.
  • Opprett regionsperre på kortet ditt, slik at det ikke kan brukes i land du ikke trenger det. Det er ikke uvanlig at kopierte kredittkortdetaljer sendes til andre land, der de i løpet av få minutter blir brukt. Dette er ikke mulig dersom svindlerne forsøker seg i områder du har sperret kortet for.
Les også: Lås opp kortet før du reiser
Les også: Slik vet du om kortet ditt er kopiert

Mest utsatt

Svindel knyttet til andre sektorer er langt mindre, finanssektoren (i praksis ved uttak av penger) følger med 19 prosent, handel med 14,2 prosent og resutaranter og barer med 13 prosent.

Tips: Slik avslører du en mistenkelig minibank

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer