Her blir det dyrt å feriere i sommer

En svak, norsk krone gjør enkelte ferieland langt dyrere å reise til.

<b>SKAGENSOMMER?</b> Ferie i Danmark blir langt dyrere i år, på grunn av en svak norsk krone. Foto: COLOURBOX.COM/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SKAGENSOMMER? Ferie i Danmark blir langt dyrere i år, på grunn av en svak norsk krone. Foto: COLOURBOX.COM/OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svært mange nordmenn bestiller sommerferie i disse dager, men en svak norsk krone har gjort flere populære feriemål langt dyrere enn i fjor sommer.

Ikke minst gjelder dette om du liker å feriere hos våre naboer i sør.

Handle i Sverige? Husk å betale i svenske kroner!

Derfor blir det dyrere

Norsk kronekurs avhenger blant annet av prisen på olje. Da den nylig falt, svekket den norske krona seg veldig. Men vil dette vedvare?

Sjeføkonom Steinar Juel. Foto: NORDEA
Sjeføkonom Steinar Juel. Foto: NORDEA Vis mer


Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea sier til Dinside at oljeprisen er i ferd med å stabilisere seg, og vil begynne å stige igjen i andre del av året. Altså er ikke alt håp ute for verdien på norske kroner - hvis prognosene faktisk slår til.

Ta ut valuta før reisen? Pass på hvilken minibank du velger

Dyr Danmarksferie

Danmark er et populært ferieland, hvor krona tradisjonelt har vært litt mer verdt enn den norske. I 2012 og 2013 lå de to nabovalutaene derimot på et jevnt nivå, viser historiske valutakurser fra Norges Bank. Slik er det ikke lenger, og etter alt å dømme blir det langt dyrere å feriere i Danmark til sommeren sammenlignet med i fjor sommer.

I juli i 2014 måtte vi i snitt ut med 112,49 norske kroner for 100 danske. Prognosene fra både Nordea og Camilla Viland, valutaanalytiker i DNB, er at kursen blir henholdsvis 117 og 118 norske kroner per 100 danske.

Foretrekker du derimot Sverige av nabolandene, sier prognosene at den vil ligge på cirka samme nivå som i dag, på rundt 93 norske kroner per 100 svenske.

Hva med de store valutaene?

VALUTAUTTAK: Skal du ta ut euro før du reiser hjemmefra? pass på hvilken minibank du velger, for å unngå ekstra høye gebyrer. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken)
VALUTAUTTAK: Skal du ta ut euro før du reiser hjemmefra? pass på hvilken minibank du velger, for å unngå ekstra høye gebyrer. Foto: ECB (Den europeiske sentralbanken) Vis mer


Skal du feriere i land lenger sør i Europa i sommer? For euroens del tror valutaekspertene på en kurs rundt 8,60 kroner per euro. Her har kursen vært noe gunstigere for oss nordmenn de siste årene, og vi må tilbake til 2009 for å finne en dyrere euro enn dette.

Se også hva som er blitt nytt med eurosedlene.

Det samme gjelder amerikanske dollar og britiske pund, som også har gjort et byks opp den siste tiden. En sterk norsk krone de siste årene har gjort sitt til at amerikanske dollar har vært så billig som fem norske kroner dollaren, men slik er det ikke i disse dager. Fredag var valutakursen 7,60, som tilsvarer kursen både Juel og Viland ser for seg til sommeren.

Også britiske pund blir kostbare i tiden fremover, som ifølge prognosene vil koste over 11 norske kroner i sommer. Mens Nordea forventer en kostnad på 11,70 per pund, mener DNB kursen i juli i år blir 11,17 kroner per pund.

Vi må helt tilbake til 2007 for å finne en tilsvarende kurs.

Sjekke dagens kurs? Prøv Dinsides valutakalkulator

Velg et billig ferieland

Vil du sikre deg mot dyre ferieutgifter, fins det land med generelt lave prisnivå. Men det avhenger selvsagt av at du finner en rimelig reise om du velger sted etter de lave prisene.

Blant de rimeligste reisemålene, ifølge denne undersøkelsen fra Smarte Penger omtalt i Nettavisen i vinter, finner vi blant annet Thailand, Bulgaria, Montenegro og Tyrkia.

Som Dinside har omtalt tidligere, er Bulgaria et av Europas desidert billigste land å feriere i.