Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.comVis mer

Hemmeligheten bak vekttap

Velg diett med omhu, du kan være prisgitt genene dine.

Forskning viser at hemmeligheten bak vekttap kan ligge i genene dine. Uansett hvor strikt du følger slankekurens retningslinjer, så kommer det til syvende og sist an på hvilke gener du er velsignet med, skriver The Daily Telegraph.

Fett eller karbo?

Noen kvinner er nemlig genetisk programmert til å oppleve større slankesuksess enn andre, når det gjelder å slanke seg via visse slankeopplegg, viser en studie.
Funnene kan forklare hvorfor noen mennesker sverger til den fettrike Atkinsdietten, mens andre klarer seg bedre med dietter der det er lov med karbohydrater.

Les også:Gener er sjef for kolesterolet
Les også:Når vektnedgangen stopper

Tilpasset gentypen

Forskere ved Stanford University i USA oppdaget dette etter å ha tatt spytt- og celleprøver fra munnen til mer enn hundre overvektige kvinner som hadde forsøkt flere dietter.
Så analyserte de kvinnenes DNA på jakt etter fem gener som er knyttet til hvordan kroppen bruker fett og karbohydrater.

Flere kilo vekk

Forskerteamet fant ut at kvinner som fulgte slankekurer som passet deres gentype, mistet seks kilo mer i løpet av året, nesten tre ganger mer enn de andre kvinnene.
På den årlige konferansen for American Heart Association kunne forskerne også vise til at disse kvinnene mistet 6,6 centimeter rundt livet i et gjennomsnitt, mot 3 centimeter for de andre kvinnene.

Les også:Er dette den beste dietten?
Les også:Derfor bør du spise karbo-mat

Ny tilnærming

- Forskjellen i vekttap for de ulike kvinnene som fulgte en diett som passet gentypen deres, mot de som ikke gjorde det, er signifikant, og en slik tilnærming til slanking er noe helt nytt, sier Christopher Gardner fra Stanford University, doktoren som ledet studien.
Han la til at det å bruke geninformasjon kan bli viktig i å hjelpe å løse problemet samfunnet opplever med overvekt i dag.

Studien fant ut at det rundt regnet var femti prosent av kvinnene som passet best for Atkins-lignende dietter, og den andre halvparten passet best for dietter der karbohydrater er mer stuerent.