Hemmeligheten bak et langt liv

Vil du leve til du blir hundre? Her er vitenskapens beste råd for et langt liv.

Et utall undersøkelser viser hvordan levealderen øker eller synker for hvert valg du tar. For eksempel er røyking og rusmisbruk kjent for å forkorte livet mens sunn mat og trening kan gjøre deg eldre.

En gruppe kanadiske forskere har samlet omfattende informasjon fra over 5.000 mennesker over 40 år. Og de har svaret på hva som kan gjøre deg til en skikkelig gammel krok.

Ligg unna veien
En overraskende konklusjon i undersøkelsen er at du kan miste flere år dersom du bor ved siden av en sterkt trafikkert vei. Det kan gjøre livet ditt to og et halvt år kortere, nesten det samme som om du har diabetes eller hjerteproblemer.

Men om du først insisterer på å bo ved motorveien, bør du sørge for å bo bra. En undersøkelse ved National University of Ireland viser at mennesker i velstående boligområder kan legge flere år til sin antatte levealder.

Det blir også et tydelig fenomen om du ser på forventet levealder her hjemme. Mens menn i bydeler som Sagene og Torshov i Oslo bare kan regne med å bli 69 år gamle, kan man på vestkanten som Vinderen regne med hele 80 år.

Gå på skole
Om du er opptatt av å leve lenge bør du også følge med på skolen. De som forlater skolebenken før videregående lever gjennomsnittlig 9,3 år kortere enn de med høyere utdanning.

Men levealderen påvirkes ikke bare av utdanningens lengde. Valget av yrke kan også få store konsekvenser. Dødlighetsberegningene fra Statistisk sentralbyrå viser blant annet at prester lever 12 år lenger enn matroser og gårdsarbeidere.

Hold vekten
Overvekt og fedme er ikke overraskende med på listen over saker som kan gi et kortere liv. Fedme kan redusere livet med ni år, mens mer moderat overvekt bare får skylden for tre år i regnskapet.

Sigarettrøyking etter du har blitt 40 reduserer levetiden med ti år, mens kombinasjonen av røyking og fedme er noe av det farligste du kan finne på. Da må du regne med å miste hele 14 år i forhold til en slankere ikke-røyker.

Det gode liv
Heldigvis er det ikke bare kalde avrivninger og linsesuppe som kan gjøre livet ditt lenger. På listen over livsforlengende aktiviteter finnes også mange hyggelige ting.

Mange gode venner og en positiv innstilling til livet kan gi deg ni år ekstra. Og om du er en sur einstøing kan det allikevel lønne seg med noe sosial kontakt. Et kjæledyr som katt eller gullfisk kan gi deg flere måneder ekstra mens en snill kone er verd fem år.

Om du virkelig er opptatt av å leve lenge er det derimot et tips som ser ut til å være aller viktigst. Kom deg på et fly til Andorra og bli der. Den gjennomsnittlige levealderen i Andorra er på hele 83 år, som er betraktelig mer enn her hjemme.

Først opprettet 16.08.2004
Sist redigert 25.03.2006