Hemmelig om ekskjærester?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hemmelig om ekskjærester? "" />

De aller fleste av oss opplever mange kjærligheter, og gjør flere seksuelle erfaringer før det altså blir snakk om et mer varig forhold.
Når en så møter den personen som en synes og føler det så riktig å knytte seg til - hva skal en fortelle om sine tidligere kjærligheter?

Av psykolog og sexolog Elsa Almås

Rett som det er kommer par i konflikt på grunn av sjalusi rettet mot partnere fra fortiden. Da kan du selvsagt si at sjalusien er grunnløs, og at vedkommende som føler slik, må sette alle krefter inn på å fri livet sitt for slike urimeligheter.

Dette kan man være enig med deg i, men det besvarer ikke spørsmålet om hvor mye man egentlig skal fortelle hverandre.
I alle fall ikke alt på en gang og sannsynligvis heller ikke alt. Det er viktig å være åpen i et parforhold. Det er viktig å vise hvem en er, hva en står for og tror på. Det er viktig at vi som partnere kan være trygge på hverandre og vite at oppstår det noe galt eller noe godt, vil det komme oss for kropp, syn eller øre.

Likevel - Ingen mennesker kan være hverandre, ingen mennesker har heller rett til å avkreve deg alt du vet. Alle mennesker må ha anledning til et rom i tankene og følelsene sine som vi kan kalle:
Det hemmelige rom.

Der kan det hvile lyster som du vet er bare dine, lyster du vet ikke trenger settes ut i livet, og som du kanskje også vet ville såre eller skremme partner. I det hemmelige rommet bor den spesielle opplevelsen du hadde med nettopp ham - som du kanskje enda tar deg i å drømme om - vel vitende om at han ikke lenger er hovedpersonen i ditt følelsesliv, eller bildet av henne du drømte om , men aldri fikk. Der bor også minnet om den som gikk fra deg - som reiste bort eller til en annen.

I det hemmelige rommet kan du også behandle tvil og usikkerheter som bare ville være vonde for partner - inntil du kanskje kommer til klarhet i dem, og synes at du godt kan fortelle hva du har følt og tenkt. Med dette mener vi egentlig ikke at vi skal gå omkring og ha hemmeligheter for hverandre. Slike hemmeligheter vil inneholde stoff som virkelig angår partner. Det vil være hemmeligheter som preget ditt forhold til ham eller henne nettopp fordi du ikke gir deg til kjenne.

Det er faktisk ikke det dette dreier seg om. I det hemmelige rommet kan du bevare det som du godt vet bare angår ditt liv og som når det kommer til stykket ikke vedkommer samlivet.

Redigert av Silje Stavik 09.04.02