De fleste av oss fester fremdeles like mye - tross renteøkninger... <i>Illustrasjon: Per Ervland.</i>
De fleste av oss fester fremdeles like mye - tross renteøkninger... Illustrasjon: Per Ervland.Vis mer

Helt på topp - tross rentehopp

Renten har økt, men vi bruker like mye penger. Mystisk - eller kanskje ikke?

Fester likevel

Siden i fjor sommer har Norges Bank hevet styringsrenten med 1,25 prosentpoeng - fra 1,75 prosent til 3,00 prosent.

Det har imidlertid ikke påvirket folk flest i særlig grad, viser en fersk undersøkelse som er utarbeidet av MMI for Postbanken.

DIN ØKONOMI

Har du satt ned forbruket ditt som følge av renteøkningene? (Avsluttet)
Nei(69%) 154
Ja(26%) 57
Vet ikke(5%) 11
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

For ifølge denne undersøkelsen, bruker ni av ti husstander like mye penger som før. Og det til tross for at et boliglån på en million kroner nå koster rundt 1.000 kroner mer i måneden enn det gjorde for godt et år siden.


Frykter intet

Undersøkelse konkluderer blant annet med at 93 prosent av de spurte ikke har redusert forbruket sitt som følge av renteøkningene.

Dessuten viser den at 85 prosent ikke frykter at økte renteutgifter i årene som kommer, vil gi dem økonomiske problemer. Og 75 prosent svarer at de uten problemer tåler en renteoppgang til 5,00 prosent (det vil da tilsvare en boliglånsrente på rundt 6,5 prosent).

Heller ikke de som planlegger å kjøpe bolig, er redde for å ta opp lån. For én av tre som vil kjøpe, sparer ikke til formålet. Og 18 prosent av de som har boliglån, kan tenke seg å øke dette lånet for å kunne bruke penger på andre ting.

Mystisk?

Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken.
Ellen Dokk Holm, forbrukerøkonom i Postbanken. Vis mer

En kritisk leser vil kanskje merke seg det er litt rart at folk kan fortsette å bruke like mye penger, til tross for at de må bruke mer på boliglånet - men forklaringen er nærliggende.


- Åtte av ti svarer de har meget eller ganske god råd, og årsaken til det, tror jeg, er at vi de siste årene har hatt forholdsvis gode lønnsoppgjør, renten har vært rekordlav, og at det er god fremtidstro. En tidligere undersøkelse vi gjorde, viser faktisk at åtte av ti har penger til overs etter at alle utgifter og regninger er betalt. De fleste har 1.000 kroner eller mer til overs - og halvparten sier at de sparer disse pengene, sier forbrukerøkonom i Postbanken, Ellen Dokk Holm, og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det viser seg altså at de fleste nordmenn både sparer og forbruker. Vi har råd og mulighet til begge deler.

Avslutningsvis viser Postbank-undersøkelsen at om lag 20 prosent av de som har boliglån, har fast rente. Fast rente er vanligst blant kvinner, enslige og husstander med en inntekt under 300.000 kroner årlig.Kilde: Postbanken.