- Helt meningsløst søppel

Vi drukner i søppel, men det er ikke vår feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg har hatt mye søppel i hodet den siste tiden.

Nå er jeg igjen på vei ut til søppelbøtta med søppelposen, og for å være ærlig er jeg møkk lei av å traske ut med søpla i tide og utide. Hvor kommer alt dette bosset egentlig kommer fra?

Det gikk for alvor opp for meg da jeg kjøpte meg superundertøy her forleden, og pakket trøyen ut av emballasjen da jeg kom hjem.

Hva satt jeg igjen med?

Stine Okkelmo
Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland
Stine Okkelmo
Foto: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer

Et stykk superundertøy-trøye á 115 gram - og en svær innpakningseske i semihard plast á
66 gram. Den måtte selvsagt rett i søpla.

Hva er meningen med det? For en trøye som like gjerne kunne vært solgt uten noen form for emballasje, slik andre klær blir?

Et annet produkt som har irritert meg grenseløst, er den nye tyggispakken til Stimorol, der tyggisene er pakket inn i et slags pillebrett. Kan noen fortelle meg hvorfor i all verden Stimorol bestemmer seg for å forsøple så mye, når de like gjerne kunne pakket inn de ni tyggisene i en vanlig tyggispakke?

Unødvendig emballasje

Irriterer du deg over unødvendig emballasje? (Avsluttet)
Ja, helt grenseløst(85%) 368
Nei, jeg velger bare andre produkter(7%) 30
Nei, emballasjen har sin funksjon(4%) 19
Har egentlig aldri tenkt over det(4%) 17
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.

Det er rett og slett helt tankeløst.


Hodeløs handling

Har du fått med deg søppelfrukten? Fire epler som selges innpakket i plast på et fat av isopor? Gi meg styrke!

En venninne av meg serverte epler fra en slik innpakning forleden, og jeg måtte selvsagt poengtere hvor tåpelig hele greia var, og hvor mye unødvendig søppel det genererte.

Hun hadde faktisk ikke tenkt på det.

Og det er det som er det store problemet her. Som forbrukere tenker vi ikke over slike ting når vi er i butikken og handler. Jeg burde selvsagt kjøpt en annen superundertøy-trøye selv, eller i hvert fall legge igjen den teite emballasjen i butikken. For å sende et signal, liksom.

Var det ikke en gang på nittitallet hele Norge la igjen pappemballasjen rundt tannkremen i en protest mot denne unødvendigheten? Da klarte vi faktisk å få en slutt på praksisen, i hvert fall var det mange tannkremprodusenter som droppet den.

Søppel koster oss dyrt

Jaja, tenker kanskje du. Hvorfor skal du bry deg om denne ekstraemballasjen?

Jo, fordi den forsøpler Norge, og er lite miljøvennlig. Men i tillegg, kjære leser, så koster den DEG penger.

Forbrukerrapporten på NRK hadde forrige uke et tv-innslag om nettopp all den unødvendige emballasjen, spesielt på dagligvarer. Der kom det frem at dagligvarebransjen selv mener at produsentene kan redusere emballasje og luft (for eksempel den som er i chipsposene) med ti prosent. Deretter kom regnestykket som viste hvor mye dette ville spare produsentene i produksjons- og transportkostnader (og co2-utslipp).

Det ble ganske mye penger, og dersom det blir billigere for produsentene å lage og transportere varene, da kan vi jo også håpe at de blir billigere for deg og meg når vi kjøper dem i butikken.

Men et annet aspekt her er renovasjonsavgiften du må betale til kommunen din for at søppelbilen skal komme og hente søpla hjemme hos deg. Jo mer søppel, jo høyere blir denne avgiften.

I 2006 kastet vi 414 kilo husholdningssøppel hver, ifølge SSB. Det er 36 kilo mer enn vi gjorde i 2003, og 140 kilo mer enn vi kastet ti år tidligere, i 1996. Halvparten gjennvinnes på en eller annen måte, og det er jo veldig bra. Men det koster å gjennvinne også, og fortsatt blir 208 kilo av de 414 hver og en av oss hiver hvert år, liggende på dynga.

Vi er cirka 4.680.000 personer i Norge. Det betyr at svimlende 973,4 millioner kilo søppel havner på dynga hvert år. Det er rett og slett skremmende.

Uskyldige søppelofre

Mye av denne søpla er helt "uforskyldt". Det er ikke vi som bestemmer at avocadoen skal pakkes inn i på et plastfat, eller at hver eneste en av vasketabelettene til oppvaskmaskinen skal pakkes inn i sølvplast.

For denne forbrukermakten alle markedsføringseksperter blabrer om, den må de dra lenger ut på dynga med, spør du meg. OK, kanskje vi er hodeløse forbrukere, men vareprodusentene kan ikke dytte hele ansvaret for denne emballasjegalskapen over på oss.

Vi trenger søpleregler

Det eneste som hjelper mot denne ugne utviklingen, er strengere regler for hvordan produsentene pakker inn varene sine. Det skulle rett og slett ikke vært lov å pakke inn produktet med emballasje som veier en halvparten av det produktet gjør, eller slenge på et helt unødvendig lag emballasje fordi produktet skal se lekkert ut.

Vi har nok søplete lover i dette landet, men en slik søppellov ville jeg har ønsket velkommen med åpne armer.

...men først må jeg kaste fra meg søpla.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!