Helsefarlige vitaminer

Nordmenn handler vitaminer for flere milliarder årlig. Men nå sier leger at høye vitamindoser kan være helseskadelig.

- Det mest konsekvente resultatet vi ser er mangelen på medisinsk bevis. Vi har gjentatte ganger søkt etter de aktive ingrediensene for å finne ut hva som virker, men vi har ikke klart å finne noe, sier Dr. David Katz ved Yale University til ABC News, og viser til nye studier om vitaminer.

Nordmenn kjøper imidlertid vitaminer for to milliarder kroner i året på dette

Påstandene til Katz blir ikke tatt godt imot av norske biopater, eksperter på vitaminer og mineraler.

- Jeg blir oppgitt når en eller annen professor påstår slik. Bær, frukt og grønnsaker har ikke samme næringsverdi som tidligere. Vitaminer og mineraler er en billig og viktig livsforsikring, sier biopat Anne-Lise Helland ved Harstad Naturterapi til Mozon, og legger til at det er viktig å ikke overdrive.

Overdrevet forbruk
Flere studier viser at vitamin E kan øke risikoen for hjertesvikt og kreft hos de som tar mer enn 400 international units (IU) per dag, cirka 400 milligram.

Enkelte leger forsvarer imidlertid bruken av vitamin E

Høye doser A vitamin kan være farlig for gravide da det kan øke risikoen for å føde barn med misdannelser.

Vitamin C er svært populært, særlig i vintersesongen. Men det finnes ikke noe bevis på at det hindrer forkjølelse. Andre studier viser at pasienter som tar vitaminet sammen med cellegiftbehandling, ikke får god effekt.

 

Og som ikke det var nok: Forskerne sår også tvil om solhatt

Slik kan du ta knekken på forkjølelsen

Istedenfor å stole på vitaminer anbefaler David Katz at vi spiser et velbalansert kosthold, samt tar et multivitamin daglig.

Ved Haukeland Universitetssykehus anbefales kosttilskudd i enkelte tilfeller.

- Hvis vi under en utredning oppdager et mangelfullt kosthold vil vi først og fremst forsøke kostholdsmessige endringer. Dersom det ikke går, vil vi anbefale vitaminer, eventuelt kosttilskudd for å dekke behovet. Megadose-behandling driver vi ikke med, sier klinisk ernæringsfysiolog Berit Dracup ved Haukeland Universitetssykehus til Mozon.

Hennes generelle anbefaling er å ta tran, siden de aller fleste ikke får i seg nok vitamin D og omega-3 fettsyrer, og eventuelt en multivitaminpille. Dette vil ikke overskride de tilrådelige grensene, hevder hun.

 

Mozon.no, 29.03.2006