Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Helsefarlig rødvinskos

Kvinner koser seg stadig mer med rødvin. Resultatet er en kraftig økning i skrumplever og forgiftning.

Antall kvinner som legges inn på sykehus med alkoholisk leversykdom har økt med hele 70 prosent fra 1999 til 2006.

- Vi ser flere kvinner med alkoholrelaterte skader nå enn for noen år tilbake. Jeg har vært på Haukeland i tolv år, og tidligere ble få kvinner innlagt for sykdom på grunn av alkoholbruk, sier Peter Coll til Dagens Medisin.

Han er seksjonsoverlege ved Seksjon for gastroenterologi ved Haukeland Universitetssykehus, og opplever at flere kvinner må levertransplanteres på grunn av skrumplever.

- Det er klart at kvinner nå begynner å betale en pris for rødvinskosen, sier Coll.

Ung og sprek? Da tåler du fylla best:

Mindre vinglass
De siste tiårene har det registrerte totale alkoholforbruket økt med 30 prosent. I det samme tidsrommet har vinkonsumet økt med 80 prosent, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Alkoholforbruket øker både hos unge jenter, hos yrkesaktive og blant eldre kvinner. Og det er kvinner i lederstillinger som har det høyeste konsumet, ifølge klinikksjef Kari Lossius ved Stiftelsen Bergensklinikkene.

- Vi vet ikke hva det økte forbruket medfører av helseskader, men det er et økende og skjult helseproblem, sier Lossius til Dagens Medisin.

Rødvin er heller ikke sunt for blodtrykket, hevder australske forskere:

- For mange år tilbake fikk faktisk kvinner et mindre glass enn menn når hun bestilte vin i en bar, og dette er kanskje ingen dårlig idé, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skadelig drikkemønster
Ifølge data fra Norsk Pasientregister var det 571 innleggelser blant kvinner med alkoholrelatert leversykdom i 2005. Det er en økning på 70 prosent fra 1999. Antallet innleggelser med annen alkoholrelatert sykdom økte også med 50 prosent fra 1993 til 2004.

Sammenlignet med andre europeiske land ligger Norge likevel relativt lavt når det gjelder alkoholkonsum og helseskader. Mens nesten fire per 100.000 innbyggere i Norge døde av skrumplever i 2002, var tallet i Sverige 3,6, Finland 9,9 og Frankrike 11,6.

- Sykdomstallene gjenspeiler både totalforbruk og drikkemønster. Det drikkes for eksempel mer i Frankrike enn i Finland, men finnene har et annet drikkemønster som bringer dem høyt opp på statistikken, sier Ingeborg Rossow ved Sirus til Dagens Medisin.

Forandret personlighet, hjertesvikt og kortere levetid. Les mer på Lommelegen: