Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.comVis mer

Helsefarlig middagshvil

Øker sykdomsrisiko med en fjerdedel.

Antallet personer med diabetes type 2 øker i Norge.

Mellom 90 000 -120 000 nordmenn fått fastsatt diagnosen. Omtrent like mange har udiagnostisert diabetes, ifølge Helsedirektoratet.

Overvekt og inaktivitet er kjente risikofaktorer. En ny studie viser nå at det også finnes en sammenheng mellom siestas og økt fare for sykdommen, melder den britiske avisa The Telegraph.

Les også: Seks tips til en våken hverdag

26 prosent økt risiko

Forskere ved University of Birmingham studerte søvnvanene til om lag 16 500 eldre personer. Hele 68 prosent av disse oppga at de tok seg en liten lur minst én gang i uka.

Forskerne så en klar forbindelse mellom regelmessige middagshviler og diabetes, selv etter å ha tatt hensyn til faktorer som kunne påvirke resultatet.

Alt i alt høynet deltakere som duppet av minst én gang ukentlig faren for sykdommen med 26 prosent sammenlignet med de som aldri gjorde det.

Les også: Derfor sover du dårlig

Flere årsaker

Forskerne tror det finnes en rekke årsaker til at middagslurer øker sannsynligheten for diabetes.

Personer som hviler etter middag mosjonerer gjerne mindre. I tillegg kan det å sove på dagtid forstyrre nattesøvnen.

Tidligere forskning har blant annet vist at folk som får få timer med søvn om natta har større sjanse for å utvikle diabetes type 2.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å våkne opp etter en kort hvil aktiverer også hormoner og mekanismer i kroppen som kan hindre insulinet i å virke som det skal, sier forskerne.

- Ettersom andelen pasienter med diabetes type 2 stadig øker, er vi nødt til å gjøre alt vi kan for å hjelpe folk med å forebygge sykdommen, sier forsker Shahrad Taheri.

Les også: Søvn mot fedme

Søvn og diabetes

Ifølge doktor Iain Frame, forskningsdirektør ved pasientorganisasjonen Diabets UK, bringer undersøkelsen ny forståelse for tidligere funn.

- Tidligere studier har funnet at dårlig nattesøvn øker risikoen for diabetes type 2. Vi vet også at overvektige eller fete, som er mer utsatt for å utvikle sykdommen, oftere har søvnproblemer.

Frame tror studien kan være et nytt skritt på veien mot å forklare sammenhengen mellom et forstyrret søvnmønster og diabetes type 2, men understreker følgende:

- Det er imidlertid lite sannsynlig at ettermiddagslurer eller søvnproblemer vil bli en større risikofaktor enn allerede etablerte sykdomsårsaker som overvekt, fedme, det å være over 40 år og ha en historie med diabetes i familien.

Les også: Tips og fakta om søvn