Helsefarlig lettbrus

Høyt inntak av lett-brus kan være farlig mener ernæringsekspert Grethe Støa Birketvedt. Men møter motstand hos andre fagfolk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kan lett-brus være helsefarlig? Det mener ernæringsekspert Grethe Støa Birketvedt som advarer mot det kunstige søtningsstoffet aspartam.

- Jeg har sett mange pasienter få plager av å drikke store mengder lettbrus, sier overlege Støa Birketvedt ved Universitetssykehuset i Nord-Norge til VG.

Når aspartam brytes ned i kroppen, spaltes det kunstige tilsetningsstoffet. I den prosessen dannes det metanol som kan være giftig for kroppen.

Støa Birketvedt mener at storforbrukere som drikker mer enn to og en halv liter lettbrus om dagen, og i tillegg bruker kunstige søtningsstoffer med aspartam, kan få symptomer på forgiftning tilsvarende metanolforgiftning.

Ikke farlig
Utspillet mot lett-brusen møter liten forståelse hos flere andre ernæringseksperter. De frykter også at negativ omtale av sukkerfri brus kan føre til at flere går tilbake til vanlig brus med store mengder sukker.

- Det er et problem hvis skepsisen gjør at folk heller drikker sukkerbrus enn lettbrus. Overvektige har store helsemessige fordeler av å bytte ut sukkerholdig drikke med lettbrus, hvis de ikke klarer å bare drikke vann, sier overlege Kjetil Retterstøl ved Lipidklinikken på Rikshospitalet.

Han får støtte fra ernæringsprofessor Christian Drevon ved Universitetet i Oslo.

- Den langt overveiende andel av litteraturen viser ikke noen helseskader av aspartam. Det er utvilsomt mye mer skadelig å drikke sukkerholdige drikker, enn de som er kunstig søtet, sier Drevon til VG.

 

Mozon.no, 24.10.2005