Helsefare i kjøleskapet

Er kjøleskapet ditt fullt av rester etter ribbe, julesylte og medisterkaker? Da risikerer du bedervet mat og matforgiftninger.

Har du handlet som om butikkene aldri skulle åpne igjen? Med et stappfullt kjøleskap, er det viktig å behandle maten på riktig måte.

Feil temperatur, plassering og lagring kan nemlig ødelegge maten og i verste fall føre til at du blir syk eller matforgiftet:

Skummel salat
- Vi må forsøke å holde kjøleskapet som et kjøleskap, også i jula. Hvis vi propper det fullt av restemat og juleøl, stiger temperaturen raskt til romtemperatur. Da er det bedre å benytte seg av kjeller eller veranda til nedkjøling, og også oppbevaring hvis temperaturen er under null grader, sier Atle Wold i Mattilsynet.

Men godt stekt mat som medisterkaker eller rent kjøtt som juleribbe, er ikke de verste kjøleskapfellene.

- Det verste er sammensatt mat, som gryteretter, puddinger og pureer. Waldorfsalat kan også være et glimrende åsted for rask bakterievekst, opplyser Wold.

På matportalen.no gir Mattilsynet flere gode råd for hvordan du skal unngå kjøleskapfellene:

1) Pass på tempen
Plassér et termometer i kjøleskapet og sørg for at temperaturen alltid er fire grader eller lavere. Et stappfullt kjøleskap gir mindre luftgjennomstrømning og temperaturen kan lett bli for høy. Da trives bakteriene ekstra godt.

2) Kjøtt nederst
Hold god orden og plasser lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk nederst i kjøleskapet som gjerne er den kaldeste delen. Ved å plassere kjøtt nederst unngår du også at det drypper blod eller kraft på andre matvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny undersøkelse viser at risikoen for kreft kan øke hvis du spiser mye kjøtt:

3) Pakk inn maten
Matrester og matvarer uten emballasje bør aldri ligge åpent, men pakkes inn eller puttes i bokser med lokk. Slik unngår du at maten tar smak, tørker ut eller forurenser annen mat. Det er spesielt viktig å unngå kontakt mellom rå og ferdiglaget mat.

4) Avkjøl maten først
Avkjøl maten før du setter den inn i kjøleskapet. Varm mat fører til økt temperatur og kondens og dermed gode vekstmuligheter for bakterier. Langsom avkjøling øker også faren for oppblomstring av bakterier, så maten bør avkjøles så raskt som mulig.

5) Rydd plass
Sørg for at du alltid har plass i kjøleskapet til lett bedervelige matvarer som kjøtt, fisk og melk. I romtemperatur kan slik mat bli ødelagt og utvikle helsefarlige bakterier allerede etter noen timer.

Hvis du er usikker på hvordan maten du kjøper skal lagres, anbefaler Mattilsynet at du legger merke til hvordan den er oppbevart i butikken. Hvis du i tillegg sjekker informasjon på emballasjen, bør du kunne være trygg på at kjøleskapet er farefri sone i jula.

Les også: Dette inneholder maten din

 

Mozon.no, 28.12.2006