Helse-departementet vil vurdere snustiltak

Helse- og omsorgsdepartementet sier de vil vurdere ulike tiltak etter at en EU-rapport slår fast at snus er kreftfremkallende.

Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen
Illustrasjonsfoto: Joachim Henriksen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kreftadvarslene bør gjeninnføres på snusboksen, mener Folkehelseinstituttet. Bakgrunnen er blant annet at EU nylig har kommet med en rapport der de slår fast at snus er helseskadelig.

I dag har instituttet sendt et brev til helse- og omsorgsdepartementet, der de anbefaler at kreftadvarselen for snus gjeninnføres.

I brevet skriver Folkehelseinstituttet at meget grundige vurderinger av snusbruk, blant annet fra EU's side, konkluderer med at snusbruk er kreftfremkallende for mennesker.

Helse- og omsorgsdepartementet kunne i dag ikke kommentere denne anbefalingen.

- Vi har registrert at EU-rapporten slår fast at snus er kreftfremkallende. Vi vil vurdere ulike tiltak i forbindelse med dette, sier statssekretær Arvid Libak i en skriftlig kommentar til Mozon.no.

Flere brev

Paraplyorganisasjonen Tobakksfritt, en koalisjon av organisasjoner som arbeider for å redusere bruken av tobakk, har også sendt et brev til departementet der de ber om at kreftadvarselen gjeninnføres på snusboksen.

Professor Tore Sanner, leder av Tobakksfritt sier det er to internasjonale vurderinger som er bakgrunnen for at Tobakksfritt har sendt brevet. Den ene vurderingen stammer fra WHO, og den andre er den omtalte EU-konklusjonen.

Les også: Advarer mot snus:

Skadelige effekter

I EU-komiteens konklusjon, med spesielt fokus på snus, står det følgende om skadelige effekter av røykfrie tobakksprodukter, ifølge Sosial- og helsedirektoratets nettside tobakk.no:

- Alle røykfrie tobakksprodukter inneholder nikotin, et kraftig avhengighetsskapende stoff.

- De inneholder også tobakksspesifikke kreftfremkallende nitrosaminer, men i varierende konsentrasjoner. Røykfrie tobakksprodukter er kreftfremkallende for mennesker, og bukspyttkjertelen er blitt påvist som det mest utsatte organet.

En nylig publisert studie viser at økt risiko for kreft i bukspyttkjertelen, men ikke i munnhuler og lunger:

- Alle røykfrie produkter forårsaker lokale skader i munnhulen, og en høy risiko for utvikling av munnhulekreft er blitt vist for forskjellige røykfrie produkter, men er ikke bevist for svensk snus.

- Det er noen holdepunkter for økt risiko for dødelig hjerteinfarkt blant dem som bruker snus.

- Noen data tyder på negative effekter for mor og barn ved bruk av røykfrie produkter i svangerskapet, men det kan ikke trekkes sikre konklusjoner.

Det har i flere år pågått en diskusjon om helsefarene ved snusbruk:

Les mer om EU-komiteens vurderinger her: