Heller potetgull enn poteter

Vi vet at det er sunt med frukt og grønt. Men vi velger helst sjokolade og potetgull, viser en ny norsk undersøkelse.

Hva er barrierene for å velge sunn mat? Svaret finner vi i en norsk undersøkelse som ble presentert på Coops konferanse "Mat, helse og sunnhet" i Oslo forrige uke.

For dårlig tid
Den største grunnen til at vi velger usunn mat fremfor sunn mat, er den etter hvert så kjente tidsklemma. Faktisk mener 42 prosent at det tar for lang tid å lage sunn mat.

Men de fleste av oss er fullstendig klar over at det er dumt å spise for lite sunt. Hele 80 prosent av de tusen deltakerne synes de har tilstrekkelig kunnskap om sunn mat.

- Til tross for høyt kunnskapsnivå, følger ikke vanene og atferden med, sa Toril Opsal Thorp, markedsdirektør i Coop Norge, på matkonferansen.

Og det er ungdommen som er verst. Nesten halvparten, 46 prosent, velger potetgull, chips og sjokolade fremfor gulrøtter og brokkoli. Bare 13 prosent foretrekker frukt eller grønnsaker. Ernæringsfysiolog Hanna Hånes tror noe av årsaken kan være at unge spiser uregelmessige måltider.

- Mange hopper over frokosten. Da metter det ikke tilstrekkelig med et eple med 50 kalorier. Når en er sulten, griper en den første og beste maten en kommer over. Og sjokolade er både billigere og gir flere kalorier enn et eple, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun mener at kantiner bør gi mulighet til å kjøpe ordentlig mat før skole og jobb, siden ikke alle får spist frokost.

Lykkelig med brus
- Ifølge reklamene kan vi drikke leskedrikker for å bli lykkelige og melk for å bli sunne. Det er klart at unge vil bli lykkelige, sa Wenche Frølich, professor i mat- og ernæringsvitenskap ved universitetet i Stavanger, i en debatt etter at studien var lagt frem.

Les hva hun og de andre paneldeltakerne sa om hvordan vi kan endre folks vaner.

De eldre er litt sunnere. Blant de over 50 år, er det bare ni prosent som velger sjokolade eller potetgull, mens 25 prosent foretrekker frukt og grønt.

Menn er fruktsinker
- Det er ikke bare unge som har forbedringspotensial. Menn er fruktsinker, sier Opsal Thorp.

Bare 54 prosent av mennene sier at de spiser frukt og grønnsaker daglig. Til sammenligning sier 75 prosent av kvinnene det samme.

Hånes blir ikke overrasket over dette resultatet.

- Det er velkjent at kvinner ofte spiser sunnere enn menn. Men menn bør også spise frukt og grønt i løpet av dagen, sier hun.

Hun tror grunnen til at menn spiser mindre sunt, er at de har større kropper og trenger mer energi og kalorier. Dessuten er de ikke like opptatt av helse som kvinner.

Maser for mye
Så hva kan vi gjøre for å få mer frukt og grønt inn i hverdagskosten? Først og fremst trenger vi et større utvalg i butikkene. Det mener i hvert fall 65 prosent. I tillegg vil 62 prosent ha lavere priser og 46 prosent vil ha enklere merking av produktene.

- Merking er et viktig bidrag, men det oppleves som vanskelig å forstå, sier Opsal Thorp.

Flere norske eksperter mener at merkingen er vanskelig å forstå.

Ifølge Hånes bør vi ikke stresse for mye med den grønne maten.

- Man maser ofte om frukt og grønnsaker. Men det viktigste er å spise sunn mat som gir kalorier. Frukt og grønnsaker kommer som en del av den sunne maten, ikke i stedet for måltider, sier hun.

Hun kan imidlertid forstå hvorfor mange foretrekker sjokolade hvis de er litt småsultne.

- Du blir ikke mett av et eple. Når du skal kose deg, bør du heller spise et godt måltid framfor å ty til chips og sjokolade. Måltidet bør inneholde grønnsaker. Frukt kan en så spise som dessert og mellommåltider, sier hun og anbefaler nøtter som krisemat framfor chips og sjokolade.

 

Mozon.no, 02.10.2006