Heller blind enn tjukk

Hvor farlig er det med noen ekstra kilo? Amerikanere vil ofre alt for å unngå fedme.

Fedmeepidemien har angrepet verden, og folk flest er villige til å gjøre alt for å holde seg slanke. Enkelte ville faktisk ofret både liv og helse for å unngå å bli tjukke.

Heller dø
Universitetet Yale har utført en spørreundersøkelse om hva amerikanere tenker om overvekt. De spurte 4300 tilfeldige personer over internett.

Nesten halvparten av de spurte svarte at de ville foretrukket å dø et år tidligere enn å bli fete. I tillegg ville 15 prosent vært villige til å dø ti år tidligere for å unngå overvekt.

Det er mye annet amerikanerne ville kvitte seg med før de fikk for mange kilo på kroppen. For eksempel ville fire prosent miste synet og fem prosent miste en arm eller et ben fremfor å bli fete.

- Jeg tror at det bare viser hvor lite lyst folk har til å bli fete. Å være overvektig blir virkelig sett på som verre enn mange andre problemer folk møter i livet, sier forskningsleder Marlene Schwartz ifølge Globe and Mail.

Skilsmisse
Det var ikke bare kroppsdeler folk ville forandre på for å unngå noen ekstra kilo. Hele 30 prosent ville foretrukket skillsmisse, 25 prosent barnløshet og 15 prosent depresjon fremfor overvekt. I tillegg sa 14 prosent at de heller ville bli alkoholikere enn fete.

Forskerne har ikke undersøkt om tynne personer ville vært villige til å gi opp småting for å slippe unna kiloene. Med småting mener hun for eksempel å unngå det ekstra kakestykket eller ta en joggetur mer enn vanlig.

Schwartz påpeker at overvektige personer allerede har gjort enorme offer i livet for å takle overvekten.

Bekymret for barna
Svaret som kanskje var aller mest skremmende, var foreldrenes syn på barna sine. Av de spurte ville 10 prosent heller hatt et barn med anoreksi enn et overvektig barn. Åtte prosent ville hatt barn med lærevansker fremfor overvekt.

- Når vi ser et overvektig barn skylder vi 100 prosent på foreldrene. Jeg tror at foreldre av et barn med spiseproblemer blir betraktet mer sympatisk enn foreldre til et overvektig barn, sier Schwartz.

Studien er publisert i tidsskriftet Obesity.

 

Mozon, 24.5.2006