Helgens søte kløe kan gi hverdagens sure svie

Har du hatt opplevelser i helgen som du kanskje kunne tenkt deg anderledes, eller er du usikker på om du kan ha blitt smittet av noe mer enn bare en forkjølelse? Her kan du få vite alle de viktigste symptomene og kjennetegnene på kjønnssykdommene.

Helgens søte kløe kan gi hverdagens sure svie

Har du hatt opplevelser i helgen som du kanskje kunne tenkt deg anderledes, eller er du usikker på om du kan ha blitt smittet av noe mer enn bare en forkjølelse? Her kan du få vite alle de viktigste symptomene og kjennetegnene på kjønnssykdommene.

La oss først og fremst si at dersom du føler eller tror du lider av en kjønnssykdom: Gå straks til lege og få en undersøkelse. Selv om du gruer deg for å spørre en lege om dette, er det mye mer smertefullt og farlig å la det være.

Det finnes endel smittestoffer som er spesialister i å leve på og spre seg via slimhinner. Disse smittestoffene er ansvarlige for de Seksuelt Overførbare Sykdommene i det følgende kalt SOS. Det er ganske mange sykdommer som overføres ved seksuell kontakt, og tallet er faktisk økende. Noen smittestoffer som tidligere hadde sitt vanlige tilhold på andre kroppsdeler har funnet veien til kjønnsdelene, for eksempel Herpes virus.

La oss nå imidlertid begynne med det vanligste: CHLAMYDIA: Dette er en etter hvert svært vanlig, men faktisk ganske ny sykdom. Hos menn arter den seg ved vannlatingssvie og gjerne litt puss som siver ut i underbuksene. Kvinner kan ha liknende plager, men ofte merker de faktisk ingenting. Det er lett å behandle chlamydia, og svært viktig å gjøre det. Ubehandlet kan infeksjonen skade fruktbarheten, og så lenge du har smittestoffet i deg, kan du komme til å overføre det til andre.

GONORÉ ligner på chlamydia, men her er plagene sterkere og kvinner vil også i regelen merke dem. Gonoré er stadig ganske vanlig, og den er også lett å behandle. Tidligere ble sykdommen SYFILIS ofte nevnt i samme åndedrag som gonoré, men syfilis er nå svært sjelden.

Det er dessverre ikke HERPES eller Herpes 2, som det vanligvis dreier seg om når kjønnsorganene rammes. Herpes 2 er et virus, og viruser kan medisinen enda ikke hamle skikkelig opp med. Sykdommen arter seg med såre flekker eller blemmer på kjønnsorganene. Disse opptrer bare av og til, og gjerne når kroppen har en annen sykdom eller svekkelse i seg. Vi kan enda ikke helbrede herpes, men vi kan stoppe utbrudd og redusere plagene. Herpes smitter bare når det er utbrudd. Trøstende er det å kunne vite med seg selv at hvert herpesutbrudd en har kan være det siste. Denne sykdommen brenner ofte ut.

HIV/AIDS er også forårsaket av et virus, og vi har vel alle etter hvert forstått at dette viruset har vært svært vanskelig å fjerne fra kroppen. AIDS er en komplikasjon til HIV infeksjonen og innebærer at kroppens forsvarssystemer mot infeksjoner bryter sammen. Behandlingen av AIDS har blitt stadig bedre, slik at de som får denne komplikasjonen med stor sikkerhet lever lengre og bedre enn for bare få år siden. De aller siste rapportene er enda mer optimistiske.

Beskyttelse og undersøkelse

Heldigvis er det svært vanskelig å få hiv viruset i seg. Den mest effektive smitteoverføringen skjer ved anale samleier der inntrengeren er smittet. Husk at den beste beskyttelse mot HIV og andre SOS er å bruke kondom. Tidvis dukker det vorter opp på kjønnsorganene, kjønnsvorter eller kondylomer , som de også kalles. De kan sitte under forhuden, på kjønnsleppene, men også inni i skjeden eller rundt endetarmsåpningen. Disse er også forårsaket av virus, men kjønnsvorter kan behandles. Ubehandlet ser det ut til at de kan være med på å skape enkelte krefttilstander. Kvinner må undersøkes spesielt godt inni skjeden dersom det er mistanke om kjønnsvorter.

La meg til slutt nevne flatlus, skabb, og smittsom leverbetennelse som også overføres ved seksuell omgang. Medisiner mot skabb og flatlus kan du kjøpe uten resept på apoteket, men det sikreste er å la en lege kikke på deg.

Leverbetennelse kan også behandles, men dette er svært dyrt og vidløftig. La nå endelig ikke frykten for kjønnssykdommer forhindre deg i å ta del i all den glede seksualiteten kan gi. Selv om den sikreste måten å forebygge kjønnssykdommer er å være seksuelt avholdende, er det langt bedre å venne seg til å vise ansvar og ta forholdsregler i forhold til nye seksualpartnere: Sørg alltid for å ha en fersk kondom i lomma, og bruk den under hele det seksuelle møtet.

Nå kunne en like gjerne si at brystkreft eller prostataforstørrelse også var kjønnssykdommer ettersom de bestemt bare opptrer i forbindelse med det ene eller andre kjønnet, men det gjør vi altså ikke - nei, kjønnssykdommer er tilstander som smitter og som smitter nesten utelukkende ved samleie.

De har en vond og litt flau klang. Det er slett ikke like enkelt å gå til lege med spørsmål om gonoré som å få undersøkt en vond hals. Dette er egentlig underlig. Jeg mener, kjønnssykdommer smitter altså ved at mennesker er nære og kjære med hverandre, og likevel føles det bedre ikke å mistenkes for annet enn muligens et tungekyss ( vonde halser overføres utmerket på den måten ).

Tør å spørre

Nå kunne vi selvsagt spørre om det tjener noen hensikt at de seksuelt overførbare sykdommene enda er befengt med fordommer. Kan det for eksempel virke forebyggende? Det er ikke mulig for meg å innse en eneste fordel med fordommene - snarere tvert imot: Jeg tror at mange mennesker går omkring og tenker omtrent som så: Har jeg kanskje gonoré, kan det tenkes at det jeg merker nedentil er dette som det snakkes så mye om: Chlamydia. Milde himmel som jeg klør i skrittet - er det flatlus tro?

Etter hvert møter jeg mange mennesker som har fått redusert livsutbyttet sitt i lengre tid fordi de lenge tenkte at de muligens kunne være smittet av HIV/AIDS.

Det som blir så ille, er at nettopp fordi det er en skam, nettopp fordi en tenker inni seg at dette må ingen vite, lar en være å oppsøke lege. Dobbelt ille blir det på to måter: Enten slik at den det gjelder later som ingenting og derved risikerer å spre smitte til andre, eller at han eller hun trekker seg helt unna enhver seksuell forbindelse av redsel enten for å påføre smitte eller rett og slett bli avslørt som syk.

Tenk om vi skulle gå omkring med halsbetennelse og være redde for at noen skulle finne det ut! Har du mistanke om at du er smittet med en kjønnssykdom er det fordi du har vært seksuell, og det skal du da være glad for at du kan være. Tro nå endelig ikke at jeg med dette mener: fritt frem for usikker sex - vi kan jo bare gå til lege - som om vi hadde vondt i halsen.

Endel kjønnssykdommer og da i særdeleshet HIV/AIDS er som kjent meget farlig og lar seg ikke helbrede verken av leger eller andre. Noen er slik at de ikke merkes, og spesielt gjelder dette chlamydia hos kvinner. Ikke desto mindre kan infeksjonen forårsake tette eggledere, og hos menn ser den ut til å kunne skade sædcelle produksjon og kvalitet.

Kjennetegn

Det er altså all grunn til å beskytte seg og da først og fremst med kondom. Om du nå likevel tenker at du har en slik infeksjon, hva skal du kjenne etter:

Er du kvinne skal du legge merke til om utfloden din forandrer seg på en måte du ikke er vandt til, kløe og/eller sår omkring eller i skjeden er i regelen uttrykk for infeksjon.

Er du mann skal du med jevne mellomrom kikke på penishodet, kjenne over testiklene dine og selvsagt oppsøke lege dersom du har smerter når du tisser, dersom det kommer utflod fra urinrørsåpningen - Jeg gjentar for begge kjønn: Oppsøk lege dersom du tror at du kan være syk.

Du blir ikke frisk av å tro du ikke er smittet.

Tilrettelagt av Mattis Koppang, mozon.no, 04.02.02 kilde:

Les også disse sakene: