Bildet til høyre viser to sår. Det øverste er helbredet på vanlig måte, det andre ved hjelp av stråling.  Foto: Ilustrasjonsfoto
Bildet til høyre viser to sår. Det øverste er helbredet på vanlig måte, det andre ved hjelp av stråling. Foto: IlustrasjonsfotoVis mer

Healing med laserstråle

En gruppe forskere har funnet en effektiv måte å helbrede sår på.

Ikke alle er så heldige at de får møte Snåsamannen, mannen som har fått hele Norge til å bekjenne seg til den overnaturlige kraft.

Men en gruppe forskere fra Tel Aviv University vil muligens komme til å imponere like mange – med en type stråling som kan dokumenteres. De har nemlig oppdaget en ny måte å lege åpne sår på: Helt uten nål og tråd.

Laserstråling

Ved hjelp av en laserstråle har forskerne klart å lime sammen åpne sår, og operasjonen skal være mye mer effektiv, ettersom sårene leges raskere og med mindre arr.

- Dette er nesten som science fiction, forteller lege og professor Avraham Katzir fra Tel Aviv University, til nyhetsbyrået Reuters.

I videoen under demonstrerer han hvordan bruk av laser kan lime sammen vev, noe som gjør sveisingen av sår mer vanntett og vanskelig å rive opp sammenlignet med vanlige operasjoner.


Ikke hull

Vanligvis vil man tenke at laser mot kroppen lager hull i huden, og at den i hvert fall ikke vil sy kjøttvev sammen. Det skal imidlertid ha ligget flere forsøk med laserstråle bak, før forskerne klarte å finne fram til den optimale temperaturen, som ikke smelter huden, men likevel er varm nok til å kunne helbrede (ca 65 grader celsius).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsøket har allerede gitt vellykket resultat på flere pasienter, og forskerne satser på at laserbehandlingen skal gjøre både nål og tråd overflødig innen et par års tid.

Kilde: reuters.com