Hasj kan stoppe Alzheimer

En ingrediens i marihuana kan bekjempe Alzheimer, viser en ny undersøkelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En syntetisk versjon av stoffene i cannabis kan redusere betennelsen som forbindes med Alzheimer. Det kan også beskytte mot mentalt sammenbrudd. Nå håper forskerne på å få ingrediensen i medisinform.

Testet på rotter
Forskerne sammenlignet hjernevevet til pasienter som døde av Alzheimer med friske folk som døde av alder. De så blant annet på strukturer kalt microglia, som aktiviserer hjernens immunforsvar. Microglia kan være årsaken til betennelse i hjernen. Forskerne fant en dramatisk redusert funksjon av cannabinol-mottakere i rammet hjernevev. Dette var en indikasjon på at pasienter hadde mistet evnen til å oppleve cannabinolens beskyttende effekter.

Det neste steget var å teste effekten av cannabinol på rotter. Rottene ble injisert med proteinet amyloid kan redusere Alzheimers-lignende tilstander. De dyrene som også ble gitt en dose cannabinol gjorde det mye bedre i tester av deres mentale funksjon. Tilstedeværelsen av amyloid aktiviserte rottenes immunceller. Rottene som fikk cannabinol viste imidlertid ingen tegn på aktivisering av microglia. Ved å bruke celledyrking bekreftet forskerne at cannabinol motvirket aktiviseringen av microglia og reduserte betennelsen.

Gjøres uskadelig
- Det finnes ingen kur for Alzheimer, så identifikasjonen av andre stoffer for medisinutvikling er svært velkomne, sier forsker Susanne Sørensen til BBC News.

I følge Harriet Millward ved Alzheimer Research Trust finnes det to typer cannabinoler, CR1 og CR2.

- Det er CR1 som produserer de fleste effektene av marihuana, inkludert de uskadelige. Hvis det er mulig å lage en medisin som kun inneholder CR2, som foreslått av forfatterne av studien, vil de kanskje etterligne de positive effektene av cannabinol uten de skadelige i marihuana, sier hun til BBC News.

Hun påpeker at dette er et nytt område i forskningen, og å produsere slik medisin ikke er en enkel oppgave. Det er dessuten ikke bevist at cannabinol-basert medisin kan forsinke den menneskelige Alzheimer.

Mozon.no, 25.02.2005