Harryhandelen blir dyrere

Og været har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekstremvær i Europa gir økte matpriser i Sverige. Spesielt kjøtt, melk og brød kan bli dyrere i høst som følge av høye kornpriser, melder DinaPengar.se.

Regn i vestlige Europa samt hete og tørke i sydøstlige strøk har drevet opp kornprisene med 25 prosent, bare den siste måneden.

Les også: Høye avgifter gir 80% dyere kjøtt i Norge

Det kan bli dyrt for oss nordmenn. Det vi handler aller mest av i Sverige er nemlig verken tobakk, alkohol eller uanstendige filmer, men kjøtt. Dette ifølge beregninger av Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH).

Svenskehandelen kan bli dyrere i høst. Illustrasjonsfoto: iStock
Svenskehandelen kan bli dyrere i høst. Illustrasjonsfoto: iStock Vis mer


I 2006 handlet nordmenn for 9 milliarder norske kroner i Sverige. 70 prosent av dette, 6,3 milliarder kroner var dagligvarer.

Få gratis leiebil i Sverige

Ingen fare for norske kjøttpriser

Anders Huus, fagsjef i næringspolitisk avdeling i Bondelaget, tror ikke vi trenger å bekymre oss for de norske kjøttprisene.

- Når det gjelder kjøtt, melk og brød og så videre er disse knyttet til kornprisene i EU, og prisene på disse varene stiger fordi kornprisene stiger, sier Huus til DinSide.no.

- I Norge vil ikke dette få betydning. Vi avtaler målpriser på korn og kjøtt, og maksimalpriser sørger for at dette ikke vil slå inn her i Norge.

Likevel ligger kornprisen i EU fortsatt lavere enn i Norge. Huus beregninger viser at hveteprisen ligger på 1,60 norske kroner per kilo på børsen i Paris mens den er notert til 2,15 kroner per kilo i Norge.

Snartur til Göteborg? Her er DinSides tips

Grønnsaker kan bli dyrere

Selv om kjøtt, melk og brød virker trygget gjennom norske jordbruksavtaler kan ekstremvær gi utslag på prisen av andre matvarer.

- Det som kan slå inn i forhold til priser i Norge er på grønnsakssiden - er avlingene lave både i Europa og i Norge, vil prisene gå opp, sier Huus.

I fjor var det dårlige avlinger på poteter i Europa, da gikk prisene opp.