Hårløs mote plager huden

Norske kvinner bruker dobbelt så mye barberprodukter som for fem år siden. Mange kvinner får hudproblemer av barberingen.

Les også: Unngå nupper ved barbering "der nede"

- Spesielt den nye trenden med å barbere underlivet fører til at mange kvinner sliter med irritasjon i huden, sier Helene Wiborg i Aco Hud AS til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire. Selskapet har registrert en sterk økning i apoteksalget av hudpleiemidler mot disse plagene.

- De siste fem årene er salget av våre barberprodukter for kvinner blitt fordoblet i Norge, sier markedssjef Sture Nicolaysen i Gillette Norge AS.

På verdensbasis kjøper kvinner slike produkter for 1,6 milliarder dollar. Det anslås at over en halv milliard kvinner fjerner uønsket hårvekst.

Intimvoks er in
Også intimvoks er blitt populært blant norsk kvinner.

- Denne hårfjerningsmetoden er snillere mot huden og gir et resultat som varer lenger enn barbering, sier Bjørg Irene Øyen i Alles Beauty, en kjede med skjønnhetssalonger i Oslo-området.

- De siste tre årene har vi økt fra null til 300-400 intimvoksbehandlinger i måneden. Særlig kvinner i alderen 18 til 35 år ønsker å fjerne hår i underlivet, sier Øyen

Legen gir råd
Mange kvinner spør legen om det er skadelig å barbere bort hår i underlivet.

- Skadelig er det ikke, men hårene har en funksjon. Mange får kløe, mens andre plages med klam eller irritert hud eller får soppinfeksjoner, sier ansvarlig lege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo.

Napping og voksing øker risikoen for inngrodde hår, fordi hårene snur seg under huden.

- Noen får betennelser som ikke gir seg før hårene kommer ut igjen, sier Langeland.

Hjelp til selvhjelp
- For mye dusjing, sterk såpe og trange klær forverrer problemene, sier Helene Wiborg i Aco Hud.

Hun anbefaler en skånsom og mykgjørende vaskeolje, eller intimkrem med ekstra høyt innhold av fett hvis problemene er større. En gele kan virke kjølende og bidra til å gjenopprette fuktbalansen i hud og slimhinner.

- Intimproduktene er hjelp til selvhjelp for huden. Tidens skjønnhetsidealer har økt behovet for dem, og vi regner med at etterspørselen vil fortsette å øke, sier Helene Wiborg.

Les også: Unngå nupper ved barbering "der nede"

Mozon.no, 10.05.2005