Hårkur kan gi impotens

Et legemiddel mot håravfall kan ha en utilsiktet bivirkning: Mange pasienter melder om ereksjonssvikt og sviktende sexlyst.

Svenske forskere advarer nå mot bruken av hårkuren Propecia. Behandlingen som påvirker hormonbalansen i kroppen kan gi varige problemer med impotens og nedsatt seksuell lyst.

Legemiddelprodusenten MSD som står bak behandlingen, insisterer på at bivirkningene vil gi seg så snart du slutter å bruke legemiddelet. Men flere brukere melder om varige og alvorlige problemer med ereksjonen.

- Jeg tror at man skal unngå medisinering som innebærer en langvaring påvirkning av hormonbalansen, sier androlog Ulrik Kvist til nyhetsprogrammet Rapport på svensk tv.

Les også saken: Kvinner kan få sex-allergi

- Ingen kontakt med penis
Rapport har også snakket med en mann som begynte å bruke medikamentet for fire år siden. Etter fem måneder sluttet han med pillene, men fortsatt sliter han med potensproblemer på grunn av behandlingen.

- Det fantes liksom ingen kontakt mellom hjernen og penis. Den var bare en hudfille hvor det ikke hendte noen ting. Det var da jeg begynte å bekymre meg, sier Nicholas O'Neill.

Han var i begynnelsen ganske fornøyd med effekten på hårtapet, men innså snart hvordan pillene førte til ereksjonsproblemer.

- Det er lett å se seg blind på de gode resultatene for hårveksten. Men om jeg kunne gjøre det om igjen, ville jeg ikke tatt i pillene med en ildtang, mener O'Neill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukes i Norge
Propecia har ikke generell markedsføringstillatelse i Norge, men kan bestilles av leger på såkalt registreringsfritak. Pillene kan også kjøpes lovlig på flere utenlandske nettapotek. Det betyr at det ikke er vanskelig å få tak i legemiddelet også for norske kunder.

Har du ereksjonssvikt? Ta testen her:

 

Mozon.no, 15.12.2006