Hårfjerningens mange muligheter

Det finnes mange måter å fjerne uønsket hårvekst på. Her kan du lese om hvilke metoder som finnes på markedet i dag. Noen av de kan du bruke selv hjemme, men ønsker du permanent hårfjerning må du gå til fagfolk.

Det finnes mange måter å fjerne uønsket hårvekst på. Her kan du lese om de metodene som finnes på markedet i dag. Noen av de kan du bruke selv hjemme, men dersom du ønsker permanent hårfjerning må du gå til fagfolk.

Med elektrolyse eller elektrokoagulasjon forsøker man å ødelegge hårroten. Benevnelsen er litt gammeldags fordi det i dag ikke finnes terapeuter som i praksis bruker metoden, annet enn på enkelte hår. Epilasjon er en riktigere benevnelse, det er en fellesbetegnelse på å fjerne hår ved hjelp av strøm.

Flere forskjellige epilasjonsmetoder er i bruk. Du bør evt. gå til en epilasjonsterapeut som er medlem av Nordisk Epilasjons Forbund, for å være sikret en terapeut med godkjent utdannelse.

Epilasjon er tidkrevende og kostbart. Metoden krever stor erfaring for å være effektiv, og man kan få arr. Ofte er det gjenvekst etter behandlingen, som derfor må gjentas. Metoden egner seg best til behandling av små områder.

Nye typer laserbehandling har god effekt, spesielt ved mørke hårtyper, men vi har ikke langtidsstudier ennå. Men det skjer her en rask utvikling. Det kommer hele tiden nye typer laserutstyr. Foreløpig er oppfølgingstiden to-tre år, og man ser at hårfjerningen er varig innenfor dette tidsrommet. Det er for tidlig å si om hårene kan komme tilbake senere, det vil tiden vise.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Laserbehandling er en rask metode, man kan fjerne hår på store hudpartier om gangen. Det blir dyrere per gang, men dersom man legger sammen utgiftene ved andre hårfjernignsmetoder, blir det sannsynligvis ikke dyrere. Man sparer dessuten mye tid.

Du kan også fjerne hår selv. På små områder kan du bruke en hårfjerningspinsett og nappe ut hårene enkeltvis. Det ser ut til at napping stimulerer hårveksten, særlig i ansiktet, rundt nesen og munnen, og under haken. Napping ser derimot ikke ut til å stimulere hårveksten på øyebrynene, her blir det uansett mindre vekst med årene.

På større områder kreves det bedre metoder. Barbering er billig, effektivt og smertefritt, men gir raskt gjenvekst. Når hårene vokser ut igjen, kjennes de stive og grove fordi de er kuttet rett av. Barberingen må derfor gjentas regelmessig. Undersøkelser viser at barbering ikke stimulerer hårveksten. Spesielle barbermaskiner til kvinner fåes kjøpt.

Hårfjerningsvoks fåes kjøpt på parfymerier eller hos kosmetolog. Du kan utføre behandlingen selv hjemme eller hos en kosmetolog/hudpleier. Med voksfjerning tar det lengre tid før hårene kommer tilbake, men behandlingen er dyrere. Ved noen behandlingsformer skal du bruke veksthemmende stoffer etter behandlingen, men det er ikke dokumentert at disse stoffene virker. Kosmetologer har erfart at voks er en bra metode som ikke stimulerer hårveksten. tvert imot synes det som om hårveksten reduseres noe. Det finens flere typer voks på amrkedet, mange er dårlige, men det finens også gode kvaliteter til hjemembruk. Spør deg for i et god parfymeri.

Hår kan også fjernes med plaster, men dette er smertefullt. Mest aktuell er derfor metoden på mindre områder. Spesialplastre fås kjøpt i parfymerier.

Hårfjerningskrem inneholder stoffer som løser opp hårets keratin. Det er viktig å lese bruksanvisningen nøye. Noen produkter er egnet til bruk i ansiktet, og er spesielt gunstige til å fjerne hår på overleppen. Hårene vokser like fort ut igjen som etetr barbering, men de kjennes midnre grove fordi det ikek blri kuttflate. Noen får hudreaksjoner og kan ikek bruke hårfjerningskrem.

I stedet for å fjerne hårene, kan du bleke dem slik at de ikke synes så godt. Da bruker du en blekekrem. Dette er et alternativ fro dem som har mørke hår og synes at det syens mindre med lyse hår.

Kilder: Dr Ole Fyrand, hudterapeut Elsebeth Engzelius.

Silje Stavik mozon.no 23.02.2001