Hårfarging kan føre til leddgikt

Hårfarging kan føre til leddgikt
Kvinner som har farget håret i over 20 år, har dobbel så stor risiko for å utvikle leddgikt, hevder svenske forskere. Årsaken til den økte risikoen er imidlertid uklar.

Silje Stavik

Forskere ved universitetet i Linköping i Sverige mistenker at kjemikalier i hårfarger svekker immunforsvaret, og dermed setter i gang utviklingen av leddgikt. Men forskerne vet ikke akkurat hva som gir økt hyppighet av leddgiktforekomst.

- Forskerne har sett på hårfarger og hårblekingsmidler under ett. Det kan hende den økte risikoen bare gjelder kjemikaliet peroxid, som kun finnes i blekingsmidler, sier professor i revmatologi, Deborah Symmins, ved Manchester - universitetet i England.

Det svenske forskningsteamet brukte data fra 422 leddgiktpasienter som hadde vært innlagt ved universitetshospitalet mellom 1980 og 1995.

Den svenske studien viser også at menn som har bodd i hus med mugg, har betydelig økt risiko for å utvikle leddgikt. I tillegg viser undersøkelsen at revmatisme kan ha sammenheng med hormonbalansen hos kvinner.

- Det er veldig interessant. Det finnes flere indikasjoner på at p-piller kan beskytte kvinner mot å utvikle leddgikt, sier professor Symmons.

Kreft i blæren
Regelmessig farging av håret over lengre tid har tidligere blitt satt i sammenheng med økt risiko for blærekreft. Tidligere i år fant forskere ved University of Southern California, USA, at kvinner som farger håret ofte kan doble og også tredoble sin risiko for å utvikle kreft i blæren. Kvinner som farget håret hver måned i over 15 år, hadde enda større risiko.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen er gjengitt i Annals of the Rheumatic Diseases (vol 60, p 934).

Mozon.no