Håret avslører anoreksi

Det kan være vrient å diagnostisere en spiseforstyrrelse, særlig fordi pasienter ofte skjuler sykdommen. Men nå kan problemet avdekkes ved en håranalyse.

Det er forskere ved Brigham Young University i USA som har utviklet en ny test som analyserer mengden med karbon og nitrogen i håret. Testen kan avdekke om en pasient lider av tilstander som anorexia nervosa eller bulimi, skriver helsemagasinet Health Day.

- Spisevanene våre registreres i håret. Så vi kan bruke dette til å se på næringstilstanden til en person, forklarer amanuensis Kent Hatch, som ledet studien.

Når håret gror tilføyes nye proteiner til roten av hvert hårstrå. På den måten blir håret dyttet ut av hårsekken. Proteinene påvirkes av hva du spiser, så hvert enkelt hårstrå er en slags kjemisk dagbok, som registrerer næringsinntaket vårt, fra dag til dag.

Den nye testen analyserer to av disse proteinene, karbon og nitrogen.

Kan diagnostisere
Basert på sammensetningen av disse to proteinene, mener forskerne nå at de kan diagnostisere spiseforstyrrelser.

- Ved å ta noen hårstrå til en pasient, og analysere mengden med karbon og nitrogen, kan vi med 80 prosent sikkerhet påvise om vedkommende har anoreksi eller bulimi, sier Hatch.

Målet med studien var å se om proteinmønsteret til personer med normale matvaner er forskjellig fra de med spiseforstyrrelser. Testen krever kun fem hårstrå.

Nå håper forskerne at de kan bruke testen til å diagnostisere og til følge med på pasienter som er på bedringens vei. Hatch legger imidlertid til at testen må justeres noe før den kan brukes i medisinsk sammenheng.

Studien er publisert i tidsskriftet Rapid Communications in Mass Spectrometry.

En ekspert mener testen kan brukes til å bekrefte en diagnose, men kan ikke være den eneste måten å diagnostisere på.

Ikke et enestående verktøy
- Testen kan brukes til å vise historien om en spiseforstyrrelse, men den kan ikke brukes som et enestående verktøy ved diagnostisering, sier Cynthia M. Bulik ved University of North Carolina School of Medicine.

Ifølge Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser har over 120 000 mennesker spiseforstyrrelser i Norge. 90 prosent av denne gruppen utgjør kvinner. Overspising er det største problemet; 90 prosent overspiser i form av bulimi eller tvangsspising, og bare 10 prosent har anoreksi.

Les også: Voksne kvinner og menn får også spiseforstyrrelser

 

Mozon.no, 19.10.2006