Har spilleavhengige flyttet over på nett?

Skal undersøke om nettspill har overtatt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forbruket på pengespill her i landet har gått ned med 11 milliarder etter automatforbudet. En undersøkelse skal avdekke om nedgangen er reell, eller om vi spiller på nett isteden.

Før forbudet kom 1. juli, spilte vi for 38 milliarder kroner årlig i ordinære lotteri- og pengespill, ifølge tallene fra Lotteritilsynet.

TEST DEG SELV: Er du spilleavhengig?

Spør 10.000

Nå skal nordmenns spillevaner kartlegges gjennom et spørreskjema som sendes ut til 10.000 personer.

- Vi vil få dokumentert at folk spiller mindre, og da er det interessant å se om de spiller på andre spill, for eksempel på nett, sier seniorrådgiver Steinar Hatlestad i Lotteritilsynet til NRK.

Det er SINTEF som skal gjennomføre undersøkelsen.

Tall fra Lotteritilsynet viser at ingen av de andre pengespillene fikk noen stor økning etter at gevinstautomatene ble inndratt. I tillegg sank antall innringninger til «Hjelpelinjen for spilleavhengige» da automatene forsvant, skriver tilsynet i en pressemelding.

Vinner du aldri i lotto? Fortvil ikke: Du blir like lykkelig av sex.

- Unik sjanse

En tilsvarende undersøkelse ble gjort i februar og mars 2007, altså før automatforbudet trådte i kraft. Svarene viste at 1,7 prosent av alle voksne i Norge, rundt 62.000 mennesker, har eller har hatt problemer med pengespill.

Automatene sto for halvparten av omsetningen før forbudet kom.

- Undersøkelsen er trolig den første i verden som gjør det mulig å kartlegge hvordan folks spillevaner påvirkes når et dominerende pengespill plutselig forsvinner, sier SINTEF-forsker Inger Johanne Bakken, som leder arbeidet med undersøkelsen.

Hun sier det er viktig at folk svarer, uansett om de har spilt pengespill eller ikke, for at undersøkelsen skal bli pålitelig.

Etter planen skal Norsk Tippings nye spilleautomater utplasseres til høsten.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!