Kim André Blindheim Eide har grunn til å smile. Med målrettet sparing og smarte valg, har han sikret seg en rimelig bolig i studietida. Foto: Privat
Kim André Blindheim Eide har grunn til å smile. Med målrettet sparing og smarte valg, har han sikret seg en rimelig bolig i studietida. Foto: Privat Vis mer

Har spart siden konfirmasjonen for å få råd til egen bolig

– Unge kan ikke forvente at det kommer av seg selv, sier 22-åringen.

Publisert
Sist oppdatert

Kim André Blindheim Eide er 22 år og fornøyd eier av sin første leilighet. Dette attpåtil mens han ennå bare er student. Unge som skal inn på et tøft boligmarked har noe å lære av denne bevisste sunnmøringen.

For selv om kvadratmeterprisen aldri har vært høyere, er det fullt mulig å etablere seg i ung alder.

Uproblematisk å få lån

Kim André opplevde det som uproblematisk å få lån da han skulle kjøpe leiligheten i Molde. Han hadde til gjengjeld 300.000 kroner i egenkapital, og jobber deltid som bussjåfør i tillegg til studiene. Leiligheten på 70 kvadrat ligger i nærheten av Molde sentrum, kun fem minutters gange fra skolen. Borettslagsleiligheten kostet 1,8 millioner kroner å kjøpe.

– Det er jo greit å slippe unna dokumentavgiften. Og husleien på 4.200 kroner dekker kostnader til oppvarming, TV, internett og forsikring, sier den unge boligkjøperen.

Det ene soverommet leier han dessuten ut for 4.500 kroner i måneden. Lånet er avdragsfritt, og koster ham ca 3.300 kroner i måneden etter skatt. Boligkjøpet har dermed sikret sunnmøringen en stor "hybel" til en rimelig penge i studietiden. Håpet er at boligprisveksten i tillegg skal gi en fin gevinst på toppen.

Er du på jakt etter lån? Her finner du dagens beste lånerenter

Sparing og hardt arbeid

300.000 i egenkapital kommer ikke av seg selv. Eide har spart flittig helt siden konfirmasjonen, og har hatt jobb ved siden av skolen i en årrekke. Å kunne kjøpe sin egen bolig som 21-åring handler om prioritering hele veien.

– Jeg synes det blir feil når jeg som har spart i årevis må konkurrere i budrunder med andre unge som får gunstige lån gjennom Husbanken. Mange unge tar det som en selvfølge at de skal kunne kjøpe seg sin egen bolig, men da må de jo jobbe og spare penger, sier Eide.

Det er vanskelig, men ikke umulig: Slik kjøper du din første bolig

Stor mot liten bank

Forbrukerøkonom Christine Warloe skjønner frustrasjonen når man ikke får lån, selv om regnestykket ser bra ut. Foto: Nordea
Forbrukerøkonom Christine Warloe skjønner frustrasjonen når man ikke får lån, selv om regnestykket ser bra ut. Foto: Nordea Vis mer


Men hvor lett er det egentlig å få lån som student? Nordea forteller at det er betjeningsevnen som avgjør om en student kan få lån eller ikke. Det er ikke noe selvfølge å få lån selv om man har oppspart egenkapital. Summen av lånekassefinansiering, ekstrajobb og eventuelle leieinntekter fra romkamerat legges til grunn. Slike inntekter anses riktignok ikke som like sikre som inntekt fra fast jobb.

– Derfor kan det dessverre være sånn at du ikke får lån, selv om boutgiftene vil bli lavere ved å kjøpe fremfor å leie hybel. Banken tar høyde for flere risikofaktorer som gjør at regnestykket alene ikke alltid er godt nok. Løsningen kan være at at foreldre stiller som medlåntaker, men man bør være sikker på at man har et økonomisk fornuftig barn før man begir seg ut på det, råder Christine Warloe, forbrukerøkonom i Nordea.

En mindre lokal bank kan riktignok være mer villig til å gi lån, basert på kjennskap de har til deg og din familie:

– Det er jo nettopp det som er unikt med sparebankene. Vi har ansatte fra lokalmiljøet som kjenner kunden, og familiene deres, godt. Derfor kan det kanskje være lettere for oss å gi lån i situasjoner som denne, forteller Stein Ivar Krohn som er banksjef i Sparebanken Møres filial i Valldal.

Les også: Advarer foreldre mot å stille som kausjonister for barna

Behold BSU-kontoen så lenge som mulig

I tillegg til en god slump på BSU-kontoen, har Eide plassert stipend og studielån trygt på en høyrentekonto. Deltidsjobben er nok til å dekke de daglige utgiftene. DinSide anbefaler generelt å betale ned gjeld fremfor banksparing, men studielånet er unntak i så måte:

Studielånet er den gjelda du bør betale til slutt. Ikke bare fordi studielånet er rentefritt så lenge du studerer. Lånet er personlig, noe som betyr at ingen kan arve denne gjelden om du skulle gå bort. Du kan få rentefritak om du blir arbeidsledig, og lånet kan dessuten fryses om du går tilbake til å være fulltidsstudent i fremtiden. Flytter du til Nord-Troms eller Finnmark kan du til og med få deler av lånet slettet.

I Eide sitt tilfelle kan det lønne seg å sette pengene fra høyrentekontoen inn på boliglånet i stedet, såfremt boliglånsrenten er høyere enn sparerenten. BSU-kontoen bør man riktignok beholde lengt mulig, og spesielt hvis man ikke har fylt den helt opp og utnyttet hele skattefradraget.

Les også: DNB har lansert BSU 2.0 for deg som vil fortsette å spare

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer