Har prispresset skylden?

Kanskje er det konkurransen om å være billigst som påvirker utvalget hos lavpriskjedene.

Rødløk fra Tasmania var det eneste alternativet i grønnsaksdisken. Foto: Berit B. Njarga
Rødløk fra Tasmania var det eneste alternativet i grønnsaksdisken. Foto: Berit B. NjargaVis mer

Nordmenn er opptatt av at mat skal være billig, noe også FrP har skjønt. De lokker med lavere merverdiavgift og svenskepriser på mat som valgflesk. Det til tross for at vi bruker så lite som 12 prosent av inntektene våre på mat, ifølge SSBs siste forbrukerundersøkelse.

Media, og vi forbrukerjournalister spesielt, bør antakelig ta noe av ansvaret for lavprisfokuset på mat. Vi gjennomfører jevnlig pristester som kårer dagligvarekjedenes prisvinnerne, og får Rema 1000, Kiwi og de andre kjedene til å sette prisene ned ytterligere for å utkonkurrere hverandre nok en gang.

At maten ikke skal koste skjorta er greit nok. Samtidig mistenker jeg at det evige prispresset også påvirker utvalget hos lavpriskjedene.

Les også: Har du også datoskrekk?

Hvor er det norske kjøttet

Da jeg selv skulle teste ut en ny oppskrift som inkluderte fårekjøtt i fjor høst, var det en utfordring å få tak i nettopp dette. Fårikålsesongen var over, og en runde i samtlige tre dagligvarebutikker på hjemstedet mitt ga meg ett eneste alternativ, nærmere bestemt frossen lammeskav fra Namibia.

Når tall fra SSB viser at det var i overkant av én million vinterforede sauer i Norge 1. januar i år, virker det for min del snålt å skulle kjøpe kjøtt som kommer fra et annet kontinent.

Den samme tanken slo meg da den eneste rødløken jeg fant i grønnsaksdisken forleden viste seg å være fra Tasmania, øya som ligger sør for Australia, og er bortimot så langt unna Norge som det er mulig å komme! Noe sier meg at det produseres rødløk på steder som ligger geografisk sett nærmere Norge enn Tasmania. Når tall fra Statens landbruksforvaltning dessuten viser at det var 489 tonn rødløk på lager per 15. april i år, styrkes denne mistanken ytterligere.

Som kjent er sesongen for dyrking av frukt og grønnsaker relativt kort her til lands, for enkelte vekster varer den bare en måned eller to, som er tilfellet for blant annet asparges. Men da det faktisk var aspargessesong her hjemme, var likevel den eneste aspargesen jeg fant i mine nærbutikker produsert i Peru.

Importert fisk midt i sesongen

Det er antakelig ikke bare en enkeltstående grunn til dette. Jeg mistenker likevel at prispresset på mat er en faktor som gjør at lavpriskjedene velger å selge asparges fra Peru og ikke fra Norge. Hvis det er rimeligere å selge importert lammekjøtt fra Namibia enn norskprodusert lam, da gjør lavpriskjedene antakelig dette.

Det er nok også en medvirkende faktor til at svært mange bearbeidede fiskeprodukter som vi finner i frysedisken er laget av importert fisk, som Alaska Pollock (en torsketype fra Stillehavet), og ikke av torsk fra kysten rett utenfor stuedøra vår. En god del av denne havner heller i Brasil og Portugal som klippfisk.

Misforstå meg rett, jeg er ikke motstander av import av mat. At jeg kjøper appelsiner fra Spania, mango fra Brasil og avocado fra Mexico virker likevel mer logisk enn å kjøpe importerte grønnsaker, som er i sesong i Norge og dyrkes et steinkast unna matbutikken min.

Les også: Vi kaster brød for 1,4 milliarder

Jeg vil betale litt ekstra

Enkelte begrunner ønsket om å kjøpe kortreist mat ut fra et miljøhensyn. Samtidig er det verdt å merke seg at det er omdiskutert om kortreist mat faktisk er mer miljøvennlig enn mat produsert i for eksempel Namibia, som lammekjøttet vi allerede har navnt. Energiforbruket ved produksjon av mat i Afrika skal nemlig være mye mindre enn her hjemme. Av samme grunn mener blant annet Kirkens Nødhjelp at vi bør importere mer mat fra Afrika.

Kanskje har Kirkens Nødhjelp et poeng, men den diskusjonen får vi ta en annen gang.
Poenget mitt er så lenge vi faktisk har en norsk matproduksjon, hadde det vært hyggelig å ha tilgang til disse matvarene.

Da er jeg også villig til å betale litt ekstra for poteter produsert på Toten eller en fersk torsk - før den saltes, tørkes og sendes til Brasil.

Joda, du kan spare på matbudsjettet, om du følger disse gode rådene