Åse Marie Lerfald er Postens julegavedetektiv. Hun synes det er tristest å finne myke pakker som er sendt fra oldemor.   Foto: Posten
Åse Marie Lerfald er Postens julegavedetektiv. Hun synes det er tristest å finne myke pakker som er sendt fra oldemor. Foto: PostenVis mer

Har Posten julegaven din?

Det er fortsatt ikke for sent.

Hvert år er det 300 gaver som ikke rekker fram til jul. I stedet for å havne under juletreet blir de liggende på Postkontoret i håp om at eieren skal dukke opp.

Hver dag før jul mottar Posten fem-seks gaver som ikke vil komme frem til mottaker.

– Den vanligste feilen er at avsenderen glemmer å skrive navn og adresse på adressekartet. Eller så skriver de adressen så svakt med blyant at det ikke blir gjennomslag på papiret, og jeg blir sittende med et forstørrelseglass for å prøve å tyde hva som står der. Noen glemmer også å lime på adressekortet, sier Åse Marie Lerfald, Postens julegavedetektiv, til DinSide.

Advarer: Dette julekortet bør du ikke åpne

Finn gaven på hjemmesiden

For at de fleste julepakkene skal nå fram til mottaker, har Posen lagt ut beskrivelser til gavene på sin hjemmeside.

På Postens julegaveservice kan du blant annet se når gaven ble sendt, hvem gaven er til, og hvor i landet gaven ligger. Forhåpentligvis er dette nok til at noen kjenner igjen gavene, slik at de når frem før jula setter inn for fullt.

– Kan noen lure til seg gavene?

– Nei, og det har jeg heller aldri opplevd. De som har sendt gaven må ta kontakt med mottaker, og så må de ha en god forklaring slik at vi skjønner at den er deres, forklarer Lerfald.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du for sent ute? Siste frist for julepost

Dette skjer med gavene etter jul

Til nå har Lerfald oppklart 45 julegave-mysterier. Disse blir sendt med ekspresspost, slik at de kommer fram til eieren til julaften. Posten tar seg av disse kostnadene.

Men det er dessverre ikke alle nøtter som er like lette å knekke.

ER DU HØTTA? Disse fem gavene skal til "Elin, Pål, Ane, Eskil, Ane og Høtta". Pakken ble sendt 13. desember fra Oslo. Foto: Posten
ER DU HØTTA? Disse fem gavene skal til "Elin, Pål, Ane, Eskil, Ane og Høtta". Pakken ble sendt 13. desember fra Oslo. Foto: Posten Vis mer


– Det som er mest sårt er når kjenner at det er en myk pakke fra oldemor uten adresse. Men det er jo ubehagelig uansett hvilken pakke det er, innrømmer detektiven.

– Men hva skjer med pakkene som ikke blir hentet?

– Alle gavene ligger på postterminalen innen 15. januar. Etter dette blir gavene sendt til Kristiansand. Da kan folk som mangler gave ringe 810 00 710 og spørre etter gaven sin. Dersom vi ikke finner eierne, vil gavene senere bli solgt på auksjon. Pengene går da til et veldedigformål, forteller Lerfald.