Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Har pangeffekt på helsa

Her er helsefreakens nye favoritt.

Skudd fra brokkoli, kløver, reddik og lusern, eller alfalfa, som denne urten fra erteblomstfamilien også kalles, er det hotteste på matfronten akkurat nå.

TEST: Hva kan du om mat?

Den britiske matprodusenten Good4u fikk under siste Irish Food Writers Guild Award, altså irske matskribenters prisutdeling, premie for sin ferdigblanding av alle de overnevnte skuddtypene.

Helsebomber

Skuddene er proppfulle av antioksidanter, i en langt større konsentrasjon enn det du finner i de ferdig utvokste urtene og grønnsakene.

Denne øko-maten kan du droppe

Eksempelvis kan brokkoliskudd inneholde opptil 50 ganger mer antioksidanter enn du finner i en voksen brokkoli - som for øvrig er en av de beste kildene vi har til andioksidater i hverdagskosten.

Brokkolipille skal forhindre brystkreft

Kroppens forsvarere

Antioksidanter er et samlenavn for en lang rekke stoffer. Noen er vitaminer, noen er mineraler og noen er fargestoffer.

Er du allergisk mot frukt?

I kroppens stoffskifte dannes det hele tiden små mengder skadelige stoffer. Disse kalles frie radikaler og kan skade celler og vev. Antioksidantene fungerer som kroppens forsvarere mot disse skadelige stoffene. De er hele tiden på vakt for å holde de frie radikalene «i sjakk».

Antioksidanter beskytter røykere

Hadde vi ikke hatt antioksidanter til å beskytte oss mot disse skadelige stoffene, ville vi harsknet i løpet av kort tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forebygger sykdom

Ekstra mye frie radikaler dannes når immunsystemet er opptatt med å forsvare seg mot infeksjoner, og når vi utsettes for luftforurensning, tobakksrøyk og stråling.

Spis deg til bedre sex

Da kan det oppstå situasjoner med såkalt oksidativt stress der det er for mye frie radikaler og for lite antioksidanter.

Forskning har vist at antioksidanter også er blant de beste midlene for å forebygge sykdom, blant annet kreft og hjerte– og karsykdommer.