Folk mister troen når børsene stuper, men sparer du i aksjefond er det langsiktighet som gjelder. Foto: Per Ervland
Folk mister troen når børsene stuper, men sparer du i aksjefond er det langsiktighet som gjelder. Foto: Per ErvlandVis mer

Har mistet troen på aksjefond

Anbefaler nok en gang billige indeksfond.

«Det har vært en naiv oppfatning av hva man kan få i avkastning på vanlige norske aksjefond.Professor Thore Johnsen, NHH»


Finanskrise og børskrasj har ført til at mange har mistet store verdier i aksjefond. Ikke overraskende viser det seg nå at småsparerne har begynt å tvile på lønnsomheten ved å spare i aksjefond. På halvannet år er andelen som tror sparing i aksjefond er lønnsomt, halvert - fra 50 prosent høsten 2007 til 28 prosent i maris i år. Det viser en unersøkelse Sentio har gjennomført for Fokus Bank, ifølge Aftenposten.

- De burde svart det tidligere. De bør være skeptiske til norske aksjefond på grunn av kostnadene. Det har vært en naiv oppfatning av hva man kan få i avkastning på vanlige norske aksjefond. Kostnadene tar brorbarten av meravkastningen du får av å gå i aksjer sammenlignet med høyrentekonto i bank, sier professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole til Aftenposten.

Sparer du på en smart måte? Her er sjekklisten

Velg indeksfond

Som forventet anbefaler Johnsen igjen de passivt forvaltede aksjefondene, såkalte indeksfond. Disse passitvt forvaltede fondene har langt lavere kostnader enn de aktivt forvaltede. DinSide har også tidligere vært ute og gjort norske forbrukere oppmerksomme på indeksfond.

Et indeksfond som følger en bestemt indeks over tid. Forvalteren fordeler fondets penger i aksjene som utgjør denne indeksen, slik at fondet følger indeksens utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da nobelprisvinner og økonom Joseph Stiglitz besøkte Oslo i august la han ikke skjul på indeksfondenes fordeler, og mente det var enkelt å identifisere hovedgrunnen til at disse fondene ikke er mer populære:

- Indeksfondene er billige fond som gir lite penger tilbake til forvalterne.

Dette er fondene du ikke får høre om

Det finnes imidlertid indeksfond der ute som er tilgjengelige for privatpersoner, skjønt en del av dem krever store innskudd. Her finner du en liste over indeksfond

Selg over tid

Johnsen er ikke overrasket over at andelene som tror aksjefond er lønnsomt, er halvert etter at store verdier har forduftet fra verdens børser i 2007 og 2008.

- Hadde du spurt de samme i 2005-2006, ville de svart at det var veldig lønnsomt, tror Johnsen.

Hvis du driver med langsiktig sparing, skal du imidlertid ikke vurdere lønnsomheten utfra tilfeldige år.

- Det er ikke hvor lang tid det skal gå frem til du skal ta ut pengene som er viktig, men at du kan ta dem ut over flere år. Ta for eksempel en person som har spart i 20 år, og tar ut pengene i år. I fjor mistet han halvparten av det han har spart i 20 år. Hvis du skal ta ut pengene ett bestemt år, kan du være uheldig dersom det året ligger nært en katastrofe på børsen, sier Johnsen til Aftenposten.

Trenger du motivasjon for å spare? KALKULATOR: Når blir DU millionær?