Har gått ned i vekt, hvordan gå ned mer?

Har gått ned i vekt, hvordan gå ned mer?
Jeg er 25 år gammel, og ønsker å gå ned i vekt. Jeg har allerede det siste halve året gått ned 19 kg, og jeg veier i dag 86,8 kg. Dette har jeg ikke gjort ved noen streng diett, bare kuttet ut de verste fettkildene, samt mye fysisk trening. Jeg er 178 cm høy, med kraftig beinbygging. Skal prøve å komme meg ned i `idealvekten` på rundt 78 kg før jul (9 uker). Trenger noen tips angående diett, fordi jeg kjenner at det begynner å bli tyngre å gå ned. Under så har jeg skrevet opp den dietten jeg begynte på i dag, ut fra tips fra hjemmesiden deres. Vennligst kommenter om feil/mangler med denne dietten.
Jeg planlegger 4 måltider hver dag: Frokost (0800), Lunsj (1100), Mellommåltid (1400) og middag (1700). Jeg har hørt noe om at man helst ikke skal spise etter kl 1800?

Frokost: 2 brødskiver (geitost og kalkunservelat), gulrot, skummetmelk
Lunsj: 2 brødskiver (kalkunservelat), eple, vann
Mellommåltid: 2 brødskiver (kalkunservelat), gulrot, vann

Middager for hele uken: 3 dager: suppe
1 dag: pastarett
1 dag: fisk
2 dager: kyllingfilèt
drikke: vann
tilbehør: salat

Jeg prøver å være aktiv og trener volleyball, løping eller styrketrening hver dag. Hyggelig om Dere kunne gi tilbakemelding om hvordan dette opplegget virker! Hilsen FA

Svar: Gratulerer med sterk innsats og utholdenhet. Hvis du har gått ned 19 kg på et halvt år, innebærer det at du har gått ned nesten trekvart kilo i uka. Det er mye. Du kan ikke regne med like stor fart i fortsettelsen, blant annet fordi kroppen vil prøve å spare energi ved lengre tids slanking.
Først om du har et riktig mål: Vurdér på nytt hva som er din egentlige idealvekt. Du er kraftig bygget. Du trener. Begge deler tilsier litt ekstra vekt i forhold til høyden. Du har nå en KMI (kroppsmasseindeks) på 27,4. Med din ønskede vekt på 78 kg vil du få en KMI like under 25. Da er du per definisjon ikke overvektig. KMI mellom 25 og 30 regner som moderat overvekt. På den annen side er ikke disse grensene tilpasset enkeltpersoner, men grupper. En kraftig bygget mann kan derfor ha KMI mellom 25 og 30 og likevel være normalvektig. Et hint om hvor du ligger kan du få ved å vurdere livvidden. Har du magefett av betydning? Da kan du fortsette med slankekuren til det er borte.
Hvis du finner ut at du må ned noen kilo til, så fortsett som nå. Men kanskje må du være fornøyd med å gå ned en til halvannen kilo per måned. Jeg synes ikke du skal spise mindre enn du gjør siden du er såpass mye i aktivitet. Da må du skjære ned til en skive brød per måltid og det synes jeg er for lite for deg. Opplegget ser bra ut, men kanskje du kan variere pålegget litt mer. Cottage cheese er magert, likedan skinke, andre former for rent kjøttpålegg, fiskerester fra middag. Du må også gjerne spise sardiner og makrell i tomat, hell bort eventuell olje. Tunfisk i kraft eller gele er også bra. Vær oppmerksom på at du ikke spiser for stor middagsporsjon. Vær også obs på frukt og drikke. En liter juice gir 400 kcal, like mye som et måltid. En kilo frukt likedan. Hilsen Hanna.

Lavt stoffskifte
Finnes det en diett for dem som har lavt stoffskifte? TF

Svar: Jeg forutsetter at det er legen din som har slått fast at du har lavt stoffskifte. Dette gjøres ved å måle mengden av stoffskiftehormoner i blodet. Er stoffskiftet svært lavt, skal du ha medisiner. Er det bare litt lavt, velger ofte legen ikke å behandle med medisiner (tilskudd av stoffskiftehormoner). Jeg forutsetter at dette er tilfelle for deg. Med litt lavt stoffskifte, er det lett å legge på seg. For deg blir det viktig å øke stoffskiftet ved å mosjonere eller være fysisk aktiv i arbeid og fritid. Stoffskiftet øker både under aktiviteten og holder seg høyt en tid etterpå. Mosjon er derfor særlig viktig for deg. Kostholdet bør være moderat når det gjelder fett, for fett inneholder mye energi eller kalorier. Vær også forsiktig med flytende kalorier fra alkohol, brus og saft, juice og helmelk. Her kan kaloriene renne inn raskere enn du aner. Drikk i stedet vann, naturlig mineralvann, skummet melk og eventuelt kunstig søtet mineralvann.
Ta styring over kostholdet ved bare å spise til faste måltider, gjerne fire-fem faste måltider per dag, forbrenningen øker i forbindelse med måltidene. Du sparer inn fettkalorier i det daglige kostholdet ved å være litt sparsom med margarin på brødskivene, unngå pommes frites, potetchips og andre frityrstekte matvarer, kjeks, kaker, wienerbrød, rømme, fete dressinger og sjokolade. Fet fisk som makrell, sardiner og sild bør du spise uansett på grunn av omega-3 fettsyrene. Noe annet fett bør du også bruke, både fordi smaks- og næringsstoffer følger med i fettet, og fordi fett er et viktig næringsstoff og gir metthetsfølelse. Men begrens mengdene og bruk hjertevennlig fett som f eks olivenolje og plantemargarin. Unngå utskeielser som f eks steke poteter, pølser og bacon til kvelds! Bruk sauser i stedet for smeltet margarin på kokt fisk, posesaus er OK.
Spis mye grønnsaker og fiberrikmat, det fyller opp og er sunt. Supper og gryteretter med mye grønnsaker, erter, bønner og linser er bra. Fiberrik mat gjør at metthetsfølelsen varer lenger. Ny forskning tyder på at fiberrik mat er særlig viktig for å regulere blodsukkeret og holde appetitten og vekten under kontroll. Jeg ser ikke bort fra at forskningen kan gi oss ny kunnskap om dette de nærmeste årene. Lykke til! Hilsen Hanna.

Vekt og trening
Er det noen treningsformer som er mer effektive enn andre for en som ønsker å gå ned i vekt?

Svar: Tren med middels intensitet, da forbrenner du mest fett. Hvis du driver hard kondisjons- eller utholdenhetstrening, forbrenner du også mye glykogen - en form for karbohydrater som er lagret i muskler og i leveren. For å trene med middels intensitet kan du for eksempel sykle, jogge, gå raske turer, spille volleyball, fotball etc. Hilsen Hanna

Hvor mye frukt under slankekuren?
Kan jeg spise ubegrenset av frukt uten å legge på meg? Hvilke frukt/grønnsakssalg skal man eventuelt holde seg unna, og hvilke anbefales?

Svar: Det er den totale mengden mat som bestemmer om du skal legge på deg eller ikke. Frukt inneholder også kalorier. En liter juice gir om lag 400 kcal, like mye som et måltid. En kilo frukt gir om lag det samme. To-tre frukter om dagen kan være passe som en del av en slankekur med vanlig mat, det beste er å variere litt mellom f eks epler, appelsiner, en liten porsjon druer (150 g), en liten banan, en pære, et lite glass juice, etc.. Hilsen Hanna.

Røykeavvenning og vekt
Jeg har bestemt meg for at jeg skal slutte å røyke. Men hvordan skal jeg unngå å legge på meg og bli tjukk? En kollega av meg gikk opp åtte kilo da hun sluttet å røyke. Er det mulig å unngå en slik vektøkning?

De fleste går opp i vekt når de slutter å røyke. Dette kan ha flere årsaker. Røyking kan føre til en kunstig lav vekt, fordi røyking nedsetter appetitten og øker forbrenningen noe. Derfor er det naturlig med en liten vektøkning når du kvitter deg med nikotinavhengigheten. Men noen av dem som slutter å røyke, går opp mange kilo. Årsaken er først og fremst at du spiser mer enn før, delvis må du ha noe å putte i munnen når du ikke har sigaretten å suge på, delvis smaker maten bedre fordi du får smakssansen tilbake og delvis øker rett og slett appetitten, samtidig som forbrenningen synker noe.
Du kan prøve å løse vektproblemet på flere måter. Du kan akseptere en viss vektøkning og satse på en slankekur seinere. Du kan bruke nikotinplaster i avvenningsperioden, enkelte undersøkelser tyder på at vektøkningen da ikke blir så stor. Hvis du er svært redd for å gå opp i vekt, kan du prøve en ordentlig hestekur; røykeslutt og slanking samtidig. Det bør du i så fall planlegge nøye med kost, mosjon og nedtrapping av sigarettforbruket. Noter hva du spiser nå, og spis litt mindre under kuren. Fordel maten på fire-fem måltider, husk grovt brød og mye grønnsaker! Ikke hopp over måltider, da er det lettere å sprekke . Som mosjonsaktivitet kan du for eksempel gå en tur hver dag. Slå deg gjerne sammen med noen andre, vit at røykeslutt krever viljestyrke og utholdenhet, særlig de første ukene. Lykke til! Hilsen Hanna

Vektproblemer ved kortisonbruk
I lange perioder bruker jeg daglig kortison på grunn av astmasykdom. Tablettene gjør at jeg får problemer med vekten. Jeg har lagt på meg flere kilo og vekten fortsetter å stige. Jeg vet at vektproblemer er en del av bivirkningene ved kortison. Men er det ikke noe jeg kan gjøre for å holde vekten i sjakk? Mye mosjon er ikke mulig på grunn av pusten.

Kortison påvirker både apetitt og stoffskifte, og gjør at man lett legger på seg. Det er ikke lett å passe på vekten når man ikke har mulighet for å være så mye fysisk aktiv. Men det er absolutt mulig å gjøre noe. Målet ditt må være å gå minst mulig opp i vekt i de periodene hvor du bruker kortison. I kortisonfrie perioder kan du prøve å gå litt ned i vekt. I disse gode periodene vil du også være bedre i pusten og derfor lettere kunne ta deg noen spaserturer, eller være fysisk aktiv på annen måte.

Fett og alkohol gir mest kalorier, disse næringsstoffene (i den grad alkohol kan kalles et næringsstoff) skal du være særlig forsiktig med. Prøv om du kan venne deg til å unnlate å bruke margarin på brødskivene. Hvis du velger å bruke margarin, bruk i så fall et tynt lag lettmargarin. Tomat, agurk og skiver med frukt kan brukes oppå det andre pålegget for å gjøre smørbrødene saftige. Velg kjøttpålegg og forskjellige typer fiskepålegg. Slikt pålegg er magert eller moderat når det gjelder fettinnhold. I tillegg er det proteinrikt, og du trenger mer proteiner når du bruker kortison. Vær forsiktig med majones, majonessalater og ost. Ost, så sant du ikke bruker helt mager ost, inneholder mye skjult fett.

Drikke, ikke bare de alkoholholdige, kan gi mye energi uten at man er klar over det. Bruk vann eller usøtet mineralvann som tørstedrikk. Noen gjør den tabben at de drikker en liter juice om dagen i tro på at det er sunt og slankende. Men en liter juice blir 400 kilokalorier, like mye som et helt måltid. Hvis du drikker melk til et eller flere måltider, bør du velge skummet, og du bør ikke bruke noen form for melk som tørstedrikk.

Som mellommåltider er det en fordel å spise en frukt eller litt grønnsaker. Også til middag bør du velge å spise mye grønt. Gryteretter og supper er eksempler på middagsretter som gir mindre energi enn stekte retter. Rømme og fløte lar du rett og slett være å kjøpe, annet enn ved spesielle anledninger. Hvis du er en søtmoms som ikke kan unnvære kaker og godsaker, kan du bestemme deg for å skeie ut med små porsjoner av dette, f.eks. to dager i uken. Et annet råd er å spise måltider med jevne mellomrom. Mange små måltider er mye bedre enn få og store måltider.Du kan lese mer i veiledningne om kosthold ved lungesykdom . Hilsen Hanna

Hva er den beste slankekuren ?
Jeg ønsker å gå ned i vekt. Ukeblader og aviser er fulle av slankeråd. Mange firmaer reklamerer også for forskjellige slankekurer. Hva er egentlig den beste måten å slanke seg på?

Den mest effektive slankekuren jeg har prøvd, var ananaskur. Jeg tror jeg gikk ned fire kilo på et par dager. Det var dessverre en kortvarig suksess, for mesteparten av vekttapet var vann, som fort kom på igjen. Verken ananaskurer eller andre sterkt vanndrivende vidunderkurer kan anbefales. De er verken helsemessig forsvarlige eller praktisk mulige å holde på med i noe særlig tid.

Mange metoder kan brukes for å gå ned i vekt. Det som passer for noen, passer ikke for andre. Her er min egen metode, som jeg har satt opp i seks punkter. Du er velkommen til å prøve den:

1: Spør deg om du ønsker å gå ned i vekt. Dropp hele slankekuren hvis du ikke kan svare et klart JA på spørsmålet.

2: Bestem deg for hvor mange kilo du skal gå ned, eller hvilken bukse som skal passe. Da har du et mål. Her skal du ikke være overambisiøs. Se på deg selv og dine foreldre og sett målet til en vekt som du tror passer for din kroppsbygning. Er du kraftig bygget, tenger du mer kjøtt på beina enn en som er spinkel. Fem eller ti prosent nedgang kan kanskje være et passende mål i første omgang - med andre fem eller ti kilo ned hvis du veier 100 kg.

3: Forbered deg mentalt og praktisk. Rydd skapene for fete saker som du av erfaring vet er uimotståelige en sen lørdagskveld.

4: Spis bare til måltider, og spis minst fem måltider om dagen. Da blir du aldri utsultet, og du mister ikke så lett kontrollen og sprekker. Særlig er det viktig at du ikke lar det gå for mange timer mellom lunsj og middag. Spis gjerne en liten brødskive eller noen grønnsaker før du går i gang med middagslagingen. Spis et lite kveldsmåltid hvis tarmene skriker når du skal legge deg.

5: Spis den maten du pleier å spise, men litt mindre til hvert måltid, for eksempel to brødskiver i stedet for tre til frokost, og forsyn deg bare en gang til middag hvis du ellers pleier å spise to porsjoner.
Hvis du hele tiden føler deg litt sugen på mat, er det et tegn på at du går ned i vekt. Men en slik småsulten følelse krever samtidig utholdenhet - og det er her den største vanskeligheten ligger.

6: Mosjoner litt hver dag. Du kan for eksempel gå en kveldstur, gå litt mer i trapper eller gå av bussen en stasjon for tidlig. Du kan gå ned flere kilo per år bare ved å bevege deg mer, for eksempel at du går litt rundt omkring inne eller ute i stedet for å tilbringe kvelden foran TV. Hilsen Hanna.

Ble slank på kost uten gluten og melk
Jeg har i mange år levd på en melkefri og glutenfri diett. Dette har gitt gode resultater. Tidligere hadde jeg gjort utallige forsøk på å slanke meg. Jeg klarte å gå ned i vekt, men problemet var at når jeg hadde slanket meg ned til en akseptabel vekt, kom det en ulvesult som gjorde at jeg spiste meg feitere enn før, det endte med 85 kg på mine 169 cm. Da jeg begynte på melkefri og glutenfri diett, spiste jeg meg mett hele tiden, men likevel gikk vekten ned med to-tre kg pr. måned og stoppet først på ca 65 kg. Jeg legger på meg hvis jeg spiser vanlig mat.

Det kan være mange veier til trivselsvekt, og du har tydeligvis funnet din vei! Å leve på gluten og melkefri diett er ikke vanlig i Norge, men er dagligdags kost i mange andre land. Kan vekten kontrolleres uten melk, ost og glutenholdig brød, er det fint. Men i Norge hvor vi gjerne har to-tre brødmåltider om dagen, må man bruke litt fantasi for å finne matvarer som både er velsmakende, og som dekker næringsbehovet. De ser ut som om du har klart det fint! For andre som ønsker å prøve en slik diett, vil jeg gi det råd at man absolutt bør skaffe seg kunnskaper før man går i gang, f.eks. ved å få tak i en bok om slik diett. Hilsen Hanna

Hvordan holde vekten ?
For et par år siden slanket jeg meg over 20 kilo. Jeg mosjonerte, jogget eller gikk tur hver dag. Jeg spiste med cirka tre timers mellomrom - to-tre brødskiver eller knekkebrød. Sjelden varm mat. Nå har jeg problemer med å hodle vekten og har allerede gått opp sju-åtte kilo. Vanligvis trener jeg aerobic tre-fire ganger i uken, i tillegg er jeg flink til å gå turer på minst en time de andre dagene. Jeg har lyts på litt mer variert mat, men føler at jeg legger så lett på meg når jeg spiser middag hver dag. Hvordan kan jeg unngå å gå opp enda mer?

Kroppsvekt er arvelig bestemt. Det er mulig at du gjennom slankekuren og ditt spartanske kosthold i ettertid har tvunget kroppsvekten til et nivå som er unaturlig lavt for deg, da vil forbrenningen gå litt på sparebluss, og du vil lett legge på deg. Eller det kan være at forbrenningen ennå ikke har stabilisert seg etter slankekuren, det kan i mange tilfeller ta lang tid, og er kanskje forklaringen på at det er så lett å gå opp igjen i vekt. Det første som kommer på, er glykogenlagre som drar med seg en del vann, og da øker vekta fort en kilo eller to. Det er også mulig at kroppen din danner for lite stoffskiftehormon, dette kan du få avklart gjennom en blodprøve og et legebesøk. Det er også mulig at du har mer muskelvev nå enn tidligere, og at du derfor veier mer - muskelvev er tungt. Dette er vanskelig å vurdere ut fra et brev alene. Jeg vil anbefale deg å fortsette med mange små måltider, og å spise mye grønnsaker, det er lurt når man vil ha kontroll med kalori-inntaket. I dag er det mye fokus på vekt, både av utseendemessige og helsemessige årsaker. Men det er ikke helsefarlig å veie litt mer enn tabellene sier vi skal gjøre, så lenge man mosjonerer, er ikke-røyker og spiser sunt - med riktig fettype, mye grønnsaker og fiberrik mat. Det er først når overvekt kombineres med røyking og/eller lite mosjon at vi kan snakke om helsefare av betydning. Magefett er dessuten mye skadeligere enn rumpe-fett . Er du tynnere rundt livet enn rundt magen, er det tegn på at overvekten din ikke er farlig helsemessig sett. Dessuten må vi heller ikke glemme vår psykiske helse; badevekten og knekkebrødene bør ikke styre livet vårt. Hilsen Hanna

Protein og fettkur
Etter mange mislykkede slankekurer og mye opp- og nedturer på vekten, fant jeg helt tilfeldig en helt utrolig slankekur. Hovedprinsippet er at jeg begrenser inntaket av karbohydrater til høyst 55 gram om dagen, ofte mindre. Stort sett blir karbohydratkvoten brukt på matvarer som knekkebrød og klibrød. Ellers spiste jeg proteinrik mat samt riktige grønnsaker (de uten karbohydrat) og noe fett, men ikke spesielt mye. Men jeg spiste f.eks vanlig fet ost, skinnet på grillkylling etc, samt oljedressing på salaten. Kiloene rant av, og i dag har jeg en normal vekt på 60 kg som jeg er fornøyd med. Eneste bivirkningene jeg fikk var økt tørste og hyppig vannlatning, litt vond smak i munnen og noe økt håravfall. Ellers følte jeg meg frisk og sprek, og fordøyelsen, som alltid har vært meget problematisk, ble helt normal. Går jeg opp i vekt, tar jeg en ny runde, og går ned igjen. Det er også mye lettere å holde vekten normal etter denne kuren, og jeg legger ikke så lett på meg lenger.

Svar: Du har slanket deg på en fett- og proteinkur, også kalt dr. Atkins slankediett. Den var populær for rundt 20 år siden, og har nå kommet på moten igjen. Dietten går ut på å spise lite karbohydrater, dvs lite matvarer som inneholder sukker og stivelse. Vanligvis anbefales det et minimum av 100 gram karbohydrater per dag for at stoffskiftet skal fungere normalt og hjernen få nok sukker. Når du på denne dietten spiser så lite som rundt 50 gram karbohydrater hver dag, vil kroppen danne såkalte ketonlegemer. I en slik tilstand blir appetitten naturlig satt ned. Du vil derfor lettere kunne spise mindre enn før. I begynnelsen av en slankekur mister man mye vann fordi kroppen forbrenner glykogenlagrene; lagrede karbohydrater. Når glykogen brytes ned, forsvinner også noe bundet vann. Det er mulig at det også er andre virkninger som gjør at du lettere går ned i vekt på en slik diett, men jeg tror demping av appetitten er viktig.
Ekspertene strides om nytten av denne type slankedietter. Men jeg har fått henvendelser fra flere som mener at dette er en effektiv måte å slanke seg på. Poenget er at man må klare å holde dietten, og man må holde ut noen måneder med svært lite brød, poteter, frukt og søte utskeielser hvis man ønsker å nå ned mange kilo. Alt søtt er utelukket. Man må vite hvilke matvarer som inneholder karbohydrater og hvor mye man kan spise av disse. Man fyller så på med matvarer som bare inneholder proteiner og fett, for eksempel ost, kjøtt, fisk, matolje og majones. Ikke alle tåler en slik diett, man kan få stoffskifteforstyrrelser, og det er rapportert om besvimelser.
Bruker man medisiner, bør man kontakte legen sin på forhånd. Man må heller ikke helt unngå å spise karbohydrater, for cellene trenger en viss minimumsmengde for å holde forbrenningen i gang. Her er det tydeligvis et slingringsrom, siden du og andre har vært i fin form på 50 gram, noe som er snaut. Man må stoppe slankingen i tide. Etter kuren er det viktig å legge om til et kosthold med normale mengder karbohydrater, fett og proteiner. At det etter kuren er lettere å holde den nye vekten, kan være at du nå har blitt vant til å spise mindre, og at du kanskje spiser mindre fett enn tidligere. Kanskje påvirkes også appettittreguleringen. Med normal vekt vil de forskjellige stoffskiftehormonene skilles ut i mer normale mengder enn hos overvektige, kanskje gjør også dette at det er lettere å holde kroppens fettlagre i sjakk? Til tross for all forskning er det ennå mye vi ikke vet om overvekt og slanking. Men det ikke tvil om at vektnedgang i høy grad kan bedre både den fysiske og psykiske helsen. Kanskje er dette kuren for deg, mens andre må finen andre måter å slanke seg på. Hilsen Hanna

Diettliste for slanking

Jeg ønsker å lage meg en uke/månedsliste over daglige måltider som jeg skal få i meg, dette er den eneste måten jeg kan klare å gå ned i vekt på. "" />

Jeg går veldig mye opp og ned i vekt, og i det siste har det ligget i mellom 109-113 Kg, noe som er helt uakseptabelt for meg. Jeg er 23 år og ca. 1.93 cm. For to år siden veide jeg 93 kg men startet som konsulent der arbeid og pizza tok over, dessuten kom jeg utenfor en ulykke i slalåmbakken så iflg fysioterapeut var all trening som kunne påvirke nakke/rygg strangt forbudt. I det siste har jeg greid å holde meg unna brus og drikker farris/vann i stedet. Hilsen NN.

Svar: Ta en titt på . Dette er nok litt for lite for deg, men øk med en tredel så kommer du opp i 2000 kcal. Det kan være et greit utgangspunkt. Blir du veldig sulten, må du øke litt mer. Mail tilbake hvis du synes vi bør gjøre det enda mer konkret. Hilsen Hanna.

Alkohol

Jeg vet at alkohol ikke er bra for vekten. Men hvis en først skal drikke, hva er da best? Takk.

Svar: Når det gjelder alkohol og kalorier, er det konsentrajsonen av alkohol og sukker, samt mengden man drikker som bestemmer hvor mye kalorier det blir til sammen. Jeg vil anbefale tørr vin - rødvin eller hvitvin. I tørr vin er det antioksidanter (særlig i rødvin) og ikke sukker. Lettøl er heller ikke så verst, her er det lite kalorier fra alkohol, men derimot noe fra sukker.

Søt vin og hetvin inneholder til dels mye sukker, og mindre mengder antioksidanter. Pils inneholder en del sukker (maltsukker), lite antioksidanter og fortæres gjerne i litt større mengder enn vin? Brennevin (bortsett fra søte likører) inneholder verken antioksidanter eller sukker, men derimot mer alkohol. Hilsen Hanna.

Ønsker å gå opp i vekt
Jeg lider av emfysem og har tungt for å puste. Den siste tiden har jeg gått ned i vekt og legen sier at jeg må spise mer for å legge på meg. Men det er vanskelig, jeg orker ikke lage så mye mat og har heller ikke så veldig stor matlyst. Har du noen råd for hvordan jeg kan gå opp i vekt?

Det er ikke uvanlig at man i forbindelse med emfysem går ned i vekt. Det blir tungt å puste, pustearbeidet krever ekstra energi og det blir lite overskudd til matlaging, bare det å spise kan være slitsomt. Jeg vil først og fremst anbefale at du får hjelp til matlaging. Kan du for eksempel bestille ferdiglaget middag fra kommunens hjemmetjeneste eller fra et eldresenter? Hvis du har hjemmehjelp, bør du få hjemmehjelpen til å lage litt mat for deg, for eksempel smøre noen smørbrød som du kan ha i kjøleskapet, og lage til en energirik styrkedrikk. Fra klinisk ernæringsfysiolog Inger Nilsen, Ullevål sykehus, har jeg fått oppskrift på denne: 1 egg og 1 ss sukker vispes til eggedosis. En halv desiliter kremfløte, samt to desiliter Biola solbærdrikk eller appelsinjuice vispes inn. En teskje eller to med sitornsaft i tillegg gir friskere smak. Avkjøl, visp opp for hånd og server. Denne porsjonen gir ca. 500 kcal, du kan fordele den på et par mellommåltider hvis du foretrekker det.

Når du har lite krefter og skal opp i vekt, er det viktig å spise små, hyppige måltider, gjerne seks måltider om dagen. Du skal spise så mye fett som du liker og tåler, her må du tenke annerledes enn de fleste andre som har det motsatte vektproblemet. Men du må gjerne velge sunne fettyper, bruk soyamargarin eller matolje hvis du selv lager middagsmat, og vanlig soyamargarin på smørbrødene. Makrell, sild, laks og ørret er bra pålegg. Rekesalter og andre majonessalater, fet ost, desserter, energirike styrkedrikker, kaker, fløte og rømme er tillatt i din situasjon. Kanskje kan du få hjemmehjelpen eller noen andre til å lage en formkake, for eksempel bakt med olje, som du kan skjære opp og ha i fryseren? Det kunne være et lettvint mellommåltid. Kaken bør inneholde rikelig med egg, slik at den gir et tilskudd av proteiner. Du kan legge til et egg eller to i oppskriften mot å senke væskemengden tilsvarende. En neve nøtter, som peanøtter, hasselnøtter eller mandler, kan også gi et sunt og energirikt mellommåltid. Du kan lese mer i denne kostholdsveiledningen for lungesyke. Hilsen Hanna

Ernæringsfysiolog Hanna Hånes