- Har folk flest sex i Kina?

Folk flest bor i Kina, sies det. Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad har derfor sett nærmere på hvordan det står til med de homofiles rettigheter i det asiatiske landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Har folk flest sex i Kina?

Folk flest bor i Kina, sies det. Sexolog Esben Esther Pirelli Benestad har derfor sett nærmere på hvordan det står til med de homofiles rettigheter i det asiatiske landet.

Av sexolog Esben Esther Pirelli Benestad
Ettersom det er fastslått at folk flest bor i Kina, blir det av interesse å se nærmere på hvordan det står til med majoriteten av jordens befolkning - for eksempel - på det seksuelle området.

CNN Beijing Bureau Chief melder at det kinesiske samfunnet viser mer toleranse overfor lesbiske og homoseksuelle.

Friskmeldt ?

Bareieren Zhang Yi mikser cocktailer i baren sin i Peking. En bar som er laget som et fristed for homser og lesber. Selv om den kinesiske regjeringen «friskmeldte» (det vil se at homoseksualitet ble fjernet fra det kinesiske diagnoselistene) lesber og homser i 2001, finnes det enda få steder hvor denne delen av Kinas befolkning kan møtes og føle seg på hjemmebane.

Zhang sier selv at han håper hans bar kan bidra til at skeive kinesere kan finne seg selv og sin egen identitet.Dette blir selvfølgelig helt grunnleggende lettere når seksualitet mellom personer av samme kjønn ikke lenger er sett på som en sykdom eller en forbrytelse.

Mye henger imidlertid igjen av skam , skyld og redsel for aggresjon fra andre. Det er velkjent også i Kina at selv om en friskmelder de skeive, blir ikke homofobien borte.

Når lesber og homser blir redde for å vise seg, og når det finnes så få trygge steder å være, kompliseres mulighetene for å drive god opplysning om HIV og aids. Selv om hiv-viruset på ingen måte begrenser sin spredning til dette miljøet, er det uhyre viktig at Kinas homser blir godt informert om hvordan de skal forebygge denne infeksjonen.

Møtes på nett

Det finnes gode informasjonssider på Internett, også for kinesere. For folk flest, med andre ord. Faktisk er det så mye som 300 websider for homoseksuelle i Kina. Det er slik sett lettere å gå på nett og møte kjente enn å gå på byen og gjøre det samme.

De homofobe, altså de som er redde for homoseksuelle, slår ikke desto mindre til på den måten at de etter beste evne infiserer websidene med virus og sinte e-poster.

Heldigvis holder homser og lesber hodet høyt på den andre siden av jordkloden, slik at de fortsetter sine informasjonskampanjer og sine bestrebelser på å lage møtesteder for skeive mennesker.

Bareieren Zhang forteller om sin egen søken etter seksuell identitet for ni år siden. Da var han 19 år gammel.

- Jeg fant en tykk medisinsk fagbok og i den et lite avsnitt hvor det sto at homoseksualitet er unormalt og perverst og at homoseksuelle får aids. jeg ble veldig redd! sier han.
Så redd ble Zhang, at han forsøkte å begå selvmord. Senere møtte han andre homser i Beijing.
- Det fikk meg til å føle at homoseksualitet er fullstendig normalt. det var ikke noe galt med meg! sier Zhang.

Partnerskap ulovlig

For kinesiske par av samme kjønn oppleves det smertefullt ikke å kunne gifte seg. Lesber og homser etterlyser mulighetene for å kunne formalisere kjærligheten sin. De tror dette vil hindre utroskap og paroppløsning. For folk flest er det enda slik at den må være kvinne og mann for å kunne gifte seg.

«Hva har så dette med oss å gjøre?», kan du tenke, du som leser dette og som etter alle landemerker forstår norsk og slett ikke er kineser. «Hva har dette meg meg å gjøre?» kan du tenke, som slett ikke søker kjæreste av samme kjønn som du selv. Kan nå ikke kinesere og skeive folk drive med sitt, og så får vi andre holde oss til det som vi har interesse av?

Jeg er ikke i tvil om at mange tenker og føler nettopp slik. Ikke desto mindre har folk flest en seksualitet, og det gjelder så menn ikke bare folk flest i Kina.

Den seksualiteten trenger frihet fra skam, skyld, angst og tabuer. Det forholder seg enda slik at svært mye seksualitet, både av den typen som er vanlig og den som ikke er det, er belagt med usikkerhet og skamfølelse. Dersom vi skal få dette bort, må vi kaste et åpenhetens lys på all seksualitet. Det vi gjør for en seksuell ytringsform, gjør vi samtidig for alle andre.

Vi ligger godt foran her til lands. Kineserne er på vei de også. Alle - ja - faktisk flere enn folk flest, har ikke desto mindre langt å gå enda.

Mozon.no, 04.09.02

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!