Har du vurdert vaksine mot pollenallergi?

Allergivaksine er et svært godt alternativ, ifølge ØNH-spesialisten.

MYE PLAGER? Hvis du ikke synes allergimedisiner har tilstrekkelig effekt, kan allergivaksine være løsningen. Foto: colourbox.com
MYE PLAGER? Hvis du ikke synes allergimedisiner har tilstrekkelig effekt, kan allergivaksine være løsningen. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du har sikkert hørt om den såkalte allergivaksinen?

Ja, for det er faktisk mulig å «vaksinere» seg mot pollenplagene – og for noen er effekten så god at nesesprayen, øyedråpene og antihistaminene kan kastes i søppelbøtta.

Les også:
Pollenallergikere kan spare tusenlapper
Er trening bannlyst i pollensesongen?
Allergi + alkohol = verre symptomer

Utbredte pollenplager

Ifølge tall fra Astma- og allergiforbundet er så mange som 900 000 nordmenn er rammet av pollenallergi. En tredel av disse er så plaget at de må bruke medisiner.

Hvis du er en av disse, men ikke synes at medikamentene fungerer godt nok, kan du få allergivaksine – eller mer nøyaktig: behandling med hyposensibilisering.

Mads Moxness er øre-nese-halsspesialist på Lommelegen.no.  Foto: Lommelegen.no
Mads Moxness er øre-nese-halsspesialist på Lommelegen.no. Foto: Lommelegen.no Vis mer

- Hyposensibilisering er et veldig gunstig alternativ for deg som har mye plager av allergien, sier ØNH-spesialist Mads Moxness til DinSide Helse.

- Behandlingen er forbeholdt allergikere hvor tradisjonell behandling – som antihistaminer, øyedråper og nesespray – ikke har tilstrekkelig effekt. Ellers er det ingen grunn til å «vaksinere» seg.

Populær og effektiv behandling

Ifølge Moxness blir behandlingen mer og mer utbredt.

- Det er stadig flere som kjenner til hyposensibilisering, og det er stadig flere som gjør det.

Vanligst er det å vaksinere seg mot trepollen- og gressallergi, da mot henholdsvis bjørk og timotei.

- Vi ser imidlertid at hyposensibilisering mot bjørkeallergi også dekker de andre tretypene, og at vaksinering mot timoteiallergi også beskytter mot andre gresstyper.

Med andre ord vil bjørkeallergivaksinen også beskytte mot or, hassel og salix (selje/vier/pil). Timoteivaksine vil også verne mot burot.

- Men hvor god er effekten av hyposensibilisering?

- Resultatene er svært gode. Mellom 50-70 prosent av pasientene oppnår betydelig bedring av symptomene etter oppstart av hyposensibilisering.


Slik går du fram

Ønsker du å få allergivaksine, går du fram på følgende måte:

- Hvis du mener du er en kandidat – det vil si at du allerede har prøvd allergimedisiner, men synes ikke at disse har god nok effekt eller opplever økende plager – tar du kontakt med fastlegen din. Han eller hun vil da ta en allergitest og henvise deg til en poliklinikk som driver med hyposensibilisering.

Moxness understreker imidlertid at dette er en behandling som tar lang tid – hele tre år.

I starten, under opptrappingsfasen må du ta en sprøyte cirka en gang i uka. Dette må du gjøre i alt fra 6 til 12 uker. Etterpå må du inn hver 6. – 8. uke for vedlikeholdsbehandling i tre år.

- Hvis du er slurvete eller har en tendens til å glemme legetimer, er kanskje ikke dette behandlingen for deg.

- Hva koster det å vaksinere seg?

- Det koster omtrent like mye som en time hos fastlegen din – altså en egenandel på noen og hundre kroner, for hver gang du skal gå inn og ta en sprøyte. Resten dekkes av offentlige tilskudd.

Hva mener du om allergivaksinen? Har du prøvd den selv? Kunne du tenke deg å prøve den? Del dine meninger i forumet under.

Hvis du har pollenallergi:

Kunne du tenke deg å prøve hyposensibilisering? (Avsluttet)
Ja(77%) 2119
Usikker(10%) 278
Har prøvd det, og det funket for meg(6%) 174
Nei(4%) 98
Har prøvd det, men det funket ikke for meg(2%) 68
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.