Har du vond smak i munnen?

Sjekk hva årsaken kan være.

Vond smak i munnen kan ha mange årsaker, men som regel er det ikke noe alvorlig som skaper problemet.  Foto: Colourbox
Vond smak i munnen kan ha mange årsaker, men som regel er det ikke noe alvorlig som skaper problemet. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplevd å ha en vedvarende vond smak i munnen - nesten som om du har suttet på metall, eller enda verre; tygd en løvetannstilk?

Problemet er slett ikke unikt, og mange har skrevet inn til Lommelegen.no for å få greie på hva plagen kan skyldes.

Les også: En million har munnsykdom

Klinisk ernæringsfysiolog Åse Andresen svarer en fortvilet kvinne slik:

- Jeg forstår godt at smaksendringene du beskriver kan være irriterende, men mest sannsynlig er det ikke noe farlig, og det vil nok gå over av seg selv.

Her er de hyppigste årsakene til endret smakssans:

  • Noen kan få smaksendringer i etterkant av virusinfeksjoner i luftveiene eller ved betennelser i nesens slimhinne eller bihulene.
  • Det samme gjelder soppinfeksjoner i munnen.
  • Har du vært syk i det siste er dette den mest sannsynlige forklaringen. Såkalte retensjonspropper (harde, gule propper fra matrester og bakterier) i mandlene, kan også føre til endret smak og gjerne gi dårlig ånde samtidig.

Vær tålmodig

Øre-nese-halslege Mads H. Moxness forteller at den vanligste årsaken til smaksreduksjon og smaksendring naturlig nok er lokale forhold i munnen, og i de øvre luftveier.

Det er ikke helt uvanlig at man kan få metallsmak, manglende smak, eller vond smak i etterkant av betennelser.

Vanligvis er dette forbigående, men plagene kan henge i over noen måneder. Dersom tilstanden er vedvarende utover tre måneder, bør du få gjort en grundig undersøkelse av dine øvre luftveier, også av nesekaviteten. Betennelser i den øvre del av nesen kan gi en forandring av luktefibre og dermed også av smakssansen.

Les også: Dette gir dårlig ånde

Mangelstoffer og medisiner

Klinisk ernæringsfysiolog Andresen forklarer videre at mangel på enkelte næringsstoffer, som for eksempel jern eller sink, kan gi forandringer og smerter i svelg og tunge, men det gir ikke hyppige smaksendringer.

Hvis problemet vedvarer kan det likevel være lurt å ta en blodprøve for å sjekke om du kan ha en mangel av disse næringsstoffene.

Les også: Har du noe hvitt på tunga?

Enkelte medikamenter også gi smaksendringer som bivirkning, så diskuter dette med legen din hvis du nylig har startet/avsluttet medikamentelle behandlinger.

Bruk av visse typer munnskyllemidler påvirker også smaksevnen, så hvis du bruker det kan det være verdt å kutte det ut i en periode for å se om det hjelper.

Lommelegen.no er i likhet med DinSide.no eid av Aller Internett.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!