Har du tanoreksi?

Føler du deg blek hvis du ikke får solt deg på noen dager? Da har du kanskje tanoreksi.

<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis jeg ikke har vært i en solseng i løpet av en dag, føler jeg meg hvit og transparent, forteller 13 år gamle Harley Barrow til BBC News.

Hun er en av mange som rett og slett ikke orker tanken på gå tilbake til den naturlige og lyse hudfargen hun opprinnelig har. Derfor har turen til solariet blitt en fast rutine i hverdagen.

Er du sol-sunn? Sjekk her:

Begrepet tanorexia ble for ikke lenge siden lansert på engelsk. I Norge er ikke begrepet like kjent, men hudlege Ole Fyrand kjenner igjen innholdet.

Oppblåst og pløsete
- Noen er nesten sykelig opptatt av å ha en bestemt hudfarge og som de til dels får ved å gå i solarier. Men forandringene som kommer over tid, er nok ikke like ønsket, sier Fyrand til Mozon.no.

Tar du sol regelmessig over lengre tid, vil du nemlig utvikle solar elastose. UV-strålene fører til at eggehvitestoffer avleirer seg i huden. Det gjør at stram og glatt hud blir oppblåst og pløsete.

- Huden eldres mye raskere enn vanlig, og man får rynker og etter hvert brune pigmentflekker. I alvorlige situasjoner utvikler man hudkreft, advarer Fyrand.

Som en maske
Til tross for de alvorlige bivirkningene, klarer ikke enkelte å stoppe. En studie fra Newcastle anslår at 100 briter dør årlig som en direkte følge av solariebruk ifølge BBC.

Fyrand mener brunfargen for mange handler om presentasjon. Brunfargen signaliserer blant annet et aktivt og friskt liv utendørs.

- Man tar på en måte på seg en slags maske. Huden forandres slik at man får den framtredenen man ønsker og som blir forventet i visse kretser, akkurat som når vi manipulerer utseendet med kosmetikk som pudder og leppestift, forklarer hudlegen.

Ruslignende følelse
Enkelte leger mener imidlertid trangen til å være brun og sole seg ikke nødvendigvis handler om kosmetiske valg. I alle fall ikke når selv personer som har fått hudkreft ikke klarer å stoppe. Tanorektikerne kan rett og slett være avhengige av UV-strålene, som gir dem en ruslignende følelse, ifølge BBC.

Dette vil også gi deg et skikkelig endorfinkick:.

En studie ved Wake Forest University fra 2006 viste nemlig at UV-stråler øker produksjonen av endorfiner, som kalles kroppens eget morfin. Og deltagerne som solte seg ofte, fikk symptomer som lignet på de som narkomane får ved avvenning.

Folk som er mye på stranda kan oppleve det samme, ifølge en annen amerikansk studie fra 2005 hvor en av fire viste tegn til solavhengighet.

Er det trygt å ta solarium? Ekspertene er uenige:

- Jeg tror det henger sammen med flere faktorer. Det finnes både fysiske og kulturelle sider ved det å sole seg, og kanskje også psykologiske, sier Dr. Robert Wagner som har ledet studien, til avisa Graphic ved Pepperdine University i California i USA.

Er du redd du er solavhengig? Her er Wagners sjekkliste:

* Soling er det første du tenker på når du våkner
* Du føler deg skyldig for at du soler deg for mye
* Du blir irritert når noen påpeker at du er brun
* Du føler behov for å perfeksjonere brunfargen ved å tilbringe mer og mer tid i sola

Les også: Norge ligger på føflekkkreft-toppen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer