Kroppen sender oss en rekke signaler til enhver tid. Er det lurt å lytte til alle? Foto: Colourbox
Kroppen sender oss en rekke signaler til enhver tid. Er det lurt å lytte til alle? Foto: ColourboxVis mer

Har du «støy» i kroppen?

Prikker og murrer det, har du småvondt og er trøtt og nummen? Sjekk hva det kan være - og hva du kan gjøre.

Mange går rundt med diffuse «vondter» og ubehag i kroppen. En kvinne på 27 år skriver inn til Lommelegen.no fordi hus sliter med følgende plager:

  • Prikkinger i armer og bein, spesielt under føttene
  • Tidvis nummenhet, men mangler ikke muskelstyrke
  • Muskelverk
  • Brenninger i huden, spesielt i lårene
  • Trøtt
  • Lite overskudd
  • Forverres etter fysisk aktivitet
  • Tidvis vond rygg (ryggmargen virker det som)
Lyder noe av dette kjent? Da er det kanskje greit å vite at kvinnen også skriver at hun har vært både hos fastlege og nevrolog, at hun har tatt en rekke tester og at de ikke har funnet noe feil med henne. Nevrologen karakteriserte plagene hennes som «støy fra nervesystemet».

Så mye søvn trenger du

«Støy fra nervesystemet»

Allmennlege Brynjulf Barexstein hos Lommelegen.no skriver som svar til kvinnen at han synes det er en svært godt beskrivelse av plagene.

Han skriver videre at kroppen vår produserer en lang rekke sensasjoner og sanseopplevelser hele tiden, men vi greier til vanlig å «sile vekk» disse, fordi de ikke har noen informasjonsverdi for oss.

Ikke gå på jobb med disse plagene

Hvis vi som en test og demonstrasjon på dette faktisk aktivt setter oss ned å prøver å «skru av» dette filteret, så kan vi kjenne en lang rekke ting fra kroppen hele tiden, for eksempel vil det prikke litt her, brenne litt der, trykke og banke litt et annet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Man vil kjenne en dump diffus smerte kanskje i magen, kanskje i ryggen eller i en skulder eller i hodet, kanskje man kjenner lett svimmelhet og så videre. En alltid tilstedeværende uendelig, og ikke-relevant rekke med subjektive fornemmelser fra kroppen, som IKKE er sykdomstegn.

Informasjonsløse sanseopplevelser

Blir vi syke, så vil vi vanligvis få en helt annen styrke på slike subjektive opplevelser, som «vekker oss» og for oss til reagere og å tenke på sykdom, og å oppsøke lege, skriver Barexstein.

Men mange mennesker vil f.eks. hvis man er sliten, stresset, engstelig, redd for sykdom og så videre, ha et «filter» som fungerer dårligere enn ønsket, og man vil da bli bombardert med slike informasjonsløse sanseopplevelser fra kroppen som man til vanlig greier å sile ut.

Gode, gamle råd duger ennå

Og når man faktisk blir bevisst slike sensasjoner og sanseopplevelser, så er det jo logisk for ethvert tenkende og følende mennesker, at man begynner å lure på hva det skyldes og om det kan bety sykdom, og hvilken.

Poenget er imidlertid da at dette er spørsmål man ikke burde ha stilt, for det var jo ikke meningen i utgangspunktet at man hadde behøvd å kjenne på alle disse kroppslige sensasjonene.

En ond sirkel

Og når man først har begynt å kjenne etter, OG begynt å lure på hva det skyldes OG om det kan være tegn på alvorlig sykdom, så svekkes dette «filteret» vi har ytterligere, og man kjenner enda mere uvesentligheter, som gjør en ytterligere bekymret og så videre. Med andre ord en ond sirkel og en snøballeffekt, skriver Barexstein.

Kroppslige kuldemysterier

Dette er ifølge ham ytterst allmennmenneskelige ting som legene ofte ser og som mange og enhver kan komme borti. Han påpeker at kvinnen som skriver til er grundig utredet, og ber henne om å slå seg til ro med at hun er frisk.

Barexstein mener man ikke skal lytte for mye til kroppens signaler. Særlig ikke om man er hypokondrisk av legning.

Der er et ordtak som heter «Du er bare frisk inntil du er undersøkt nok», og det er ordtak man bør tenke over, mener legen.