Nordmenn har aldri hatt mer gjeld enn nå. Hvis rentene stiger, slutter vi å gå i butikken. Foto: Per Ervland
Nordmenn har aldri hatt mer gjeld enn nå. Hvis rentene stiger, slutter vi å gå i butikken. Foto: Per ErvlandVis mer

Har du stort boliglån?

Det er ikke lånet i seg selv som er problemet.

Du er kanskje lei av advarsler om at rentene skal opp. Nordmenn har nytt godt av lave renter på sine boliglån en god stund, og både Finanstilsynet og Norges Bank ser med bekymring på den høye gjeldsgraden i norske husholdninger.

Aldri har nordmenn hatt mer gjeld enn vi har nå.

Men - til tross for at boligprisene svinger, til tross for at vi har høy gjeldsgrad og til tross for at norske boliglån i all hovedsak er gitt med flytende rente, så er det sjelden nordmenn misligholder sine boliglån, blant annet påpekt av sentralbanksjef Øystein Olsen tidligere i år.

Selv under bankkrisen for 20 år siden var bankenes tap begrensede. Nordmenn klarer stort sett alltid å betale boliggjelden sin.

Bankene får sitt, og nordmenn klarer i de fleste tilfeller å beholde boligen. Så hva er det da som er så skummelt med mye gjeld?

Norge stopper opp

Tradisjonelt er det altså slik at nordmenn er svært flinke til å betale boliglånene sine - uansett. Problemet oppstår når renter og avdrag spiser det meste av lønningen hver måned.

Fordi du ikke går i butikken etterpå. Når vi har lite penger igjen etter at de nødvendige regninger er betalt, så slutter vi å handle. Vi kjøper ikke jakken eller ferieturen vi hadde lyst på, vi venter med å bytte ut bilen, og vi unner oss ellers mindre enn vi normalt ville gjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da stanser den økonomiske veksten. Handelsstanden og mange andre næringer begynner å slite når du og jeg er for opptatt med å betale regningene våre. Konkurser og nedleggelser blir et faktum, og dermed oppstår det arbeidsledighet.

Skjedde under finanskrisen

En av finanskrisens ringvirkninger var at du og jeg brukte mindre penger enn før. Dette igjen førte til oppsigelser og høyere arbeidsledighet. Derfor oppfordret vi deg til å bruke penger hvis du hadde noen.

Situasjonen i dag er ikke den samme. Men stor gjeld som blir direkte påvirket av boligbobler og rentesvingninger, skaper finansiell ustabilitet. Det er altså flere gode grunner til å tenke seg om før man låner fire og fem ganger egen inntekt for å sikre seg drømmeboligen.