<b>HUSK Å SJEKKE:</b> Mange tenker kanskje at de er forsikret en gang for alle når de først har skaffet seg nødvendige forsikringer. Husk imidlertid at enkelte forsikringer går ut på dato.  Foto: Colourbox.com
HUSK Å SJEKKE: Mange tenker kanskje at de er forsikret en gang for alle når de først har skaffet seg nødvendige forsikringer. Husk imidlertid at enkelte forsikringer går ut på dato. Foto: Colourbox.comVis mer

Har du sjekket «best før-datoen» på forsikringene dine?

Noen forsikringer opphører eller får dårligere vilkår når du går av med pensjon.

Forsikringer fortoner seg kanskje som kjedelig for mange, og forsikringsbransjen selv erfarer at kundene ikke er flinke nok til å sette seg inn i forsikringsvilkårene.

For visste du at noen forsikringer går ut på dato, eller at andre senker erstatningssummene vesentlig når du blir eldre?

- Vår oppfatning er nok at de eldre følger nøyere med og setter seg inn i vilkårene bedre enn yngre kunder, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonsrådgiver i If til DinSide.

Les også: Forsikringene bør alle ha

Pass på opphørsalderen

Mange arbeidstakere har forsikringsordninger via arbeidsgiver eller fagforbund. Som hovedregel gjelder disse avtalene så lenge du er ansatt eller medlem, men de fleste kollektive avtaler har også en såkalt opphørsalder.

Opphørsalderen bestemmes i den enkelte forsikringsavtale, og vil gjelde for alle arbeidstakere som er tilknyttet avtalen. For eksempel kan opphørsalderen i en kollektiv forsikringsavtale være 67 år.

Fortsetter du å jobbe til du er 70, er du altså ikke forsikret lenger selv om du fortsatt har et aktivt ansettelsesforhold.

- Når du nærmer deg pensjonsalder bør du gjøre opp status på nytt. Hva har du, og hva trenger du nå i din nye tilværelse, sier Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand til DinSide.

Også If oppfordrer folk i alle aldre til å sette seg godt inn i vilkårene når de kjøper forsikring, og å holde seg oppdatert gjennom hele kundeforholdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Samlerabatt på forsikringene: Lønner det seg?

BEST FØR: Det er særlig kollektive forsikringer og reiseforsikringen du bør ta en titt på når du nærmer deg pensjonsalder, sier Kristina Picard.  Foto: STOREBRAND
BEST FØR: Det er særlig kollektive forsikringer og reiseforsikringen du bør ta en titt på når du nærmer deg pensjonsalder, sier Kristina Picard. Foto: STOREBRAND Vis mer


Dårligere dekning på reise

Storebrand oppgir at det først og fremst er kollektive forsikringer og reiseforsikringen som opphører eller får endrede vilkår når forsikringstakerne blir eldre.

På reiseforsikringen til Storebrand halveres forsikringsbeløpet ved ulykke (død/invaliditet) fra 200.000 kroner til 100.000 kroner når forsikringstaker fyller 67 år.

Fra fylte 70 år bortfaller ulykkesdekningen ved død og invaliditet i sin helhet, mens øvrige dekninger i reiseforsikringen (reisesyke, tyveri, forsinkelser og lignende) gjelder som før.

Også Europeiske reiseforsikring opplyser at dekningen i reiseforsikringen endres etter fylte 70 år. På det tidspunktet bortfaller dekningen ved invaliditet/død, men behandlingsutgifter erstattes med inntil kr 5.000 per skadetilfelle.

Les også: Samboere er dårligere sikret