<strong>SENDTE MELDINGER:</strong> Slik så samtalen mellom kjøperen og selgeren ut. De to hadde dermed en bindende avtale, så når selgeren trakk seg, fikk kjøperen krav på tapet erstattet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SENDTE MELDINGER: Slik så samtalen mellom kjøperen og selgeren ut. De to hadde dermed en bindende avtale, så når selgeren trakk seg, fikk kjøperen krav på tapet erstattet. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Få erstatning om selgere på Finn.no trekker seg fra avtalen

Har du sagt du vil selge, må du selge

Mann får 10.000 kroner i erstatning, etter at bilselgeren trakk seg fra avtale på SMS.

Publisert

I fjor lå det en 1965-modell Volkswagen Beach Buggy ute til salgs på Finn.no. Selgeren fra Telemark ville ha 27.000 kroner, og en kar fra Akershus bydde 25.000 kroner.

Selgeren sa at det var greit, og kjøperen fikk blant annet tekstmeldingen:

«Så fint. Du må gjerne komme i dag.»

Senere ringte det fra samme nummer: Selgeren hadde fått et høyere bud, og ville heller selge bilen til ham. Protestene førte ingen vei, og bilen fant aldri veien til Akershus.

Men Akershus-mannen får nå erstatning for avtalebruddet.

Det kan du også få, om det samme skjer med deg. For har man avtalt et kjøp, må begge parter følge avtalen.

SMS er bindende avtale

Akershus-mannen tok med seg saken til Forbrukerrådet, og den gikk videre til Forbrukerklageutvalget.

Utvalget består av eksperter på norsk forbrukerrett, som kan hamre bindende vedtak i bordet – også ved konflikter mellom privatpersoner.

Og her er ikke utvalget i tvil:

«Etter utvalgets syn ble det inngått en bindende avtale mellom klageren og innklagde om kjøp av bilen» skriver de i vedtaket.

Fra kjøpsloven, som regulerer salg mellom privatpersoner

  • §57: "Selgeren kan kreve erstatning etter reglene i § 27 for det tap han lider som følge av at (a) kjøperen ikke medvirker ved oppfyllelsen av kjøpet"
  • §67: "Erstatning for kontraktbrudd fra en parts side skal svare til det tap, herunder utlegg, prisforskjell og tapt fortjeneste, som den annen part er påført ved kontraktbruddet. Dette gjelder likevel bare tap som en med rimelighet kunne ha forutsett som en mulig følge av kontraktbruddet."
  • §68: "Dersom kjøpet heves og kjøperen foretar dekningskjøp eller selgeren dekningssalg på forsvarlig måte og innen rimelig tid etter hevingen, legges kjøpesummen og prisen etter dekningstransaksjonen til grunn når prisforskjell skal reknes ut."

Også SMS-er gjelder altså som bindende avtaler. Og bryter en av partene avtalen, slår kjøpsloven inn.

Få mellomlegget erstattet

Mannen som ville kjøpe bilen måtte kjøpe en annen bil til en høyere pris.

Når et slikt kjøp skjer på grunn av et avtalebrudd, kalles det et dekningskjøp. Og når du gjør et dekningskjøp, har du krav på å få tapet erstattet – om du må betale mer enn du opprinnelig skulle.

Ved bruktbiler er priser komplisert, og utvalget tar utgangspunkt i en «skjønnsmessig gjengs pris» for bilen. Som ligger langt over det mannen avtalte å betale telemarkingen.

Regnestykket endte på at Akershus-mannen tapte 10.000 kroner på avtalebruddet. Og disse pengene krever utvalget av telemarkingen betaler han.

Gjelder også for kjøper

Reglene gjelder ikke bare for selgere som trekker seg. Også de som skal kjøpe må holde avtaler.

Dinside har tidligere skrevet om trønderen som først skrev «Har kjøpt meg flybillett nå, så da blir det vel bilhandel!». For så å følge opp med SMS-en «Beklager, men jeg må avlyse bilhandel med deg.»

Her var det selgeren som fikk erstatning, da han måtte selge bilen for en lavere pris til andre. Og det var trønderen, som ombestemte seg, som måtte betale de 35.000 kronene til selgeren.

Så husk:

  • Inngår du en avtale med noen om et kjøp eller salg, er avtalen bindende.
  • Nøyaktig hvordan du kommuniserer spiller liten rolle, så lenge den ene parten kan vise fram skriftlig dokumentasjon på at dere hadde en avtale.
  • Den som trekker seg fra en avtale må erstatte den andre partens tap. Men altså bare om noen lider noen faktiske tap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer