Har du rett til å åpne pakken?

Nettbutikken kan ikke nekte deg å benytte deg av returretten fordi du har åpnet pakken eller sett på produktet. Men det finnes grenser for hva du kan gjøre med et produkt før angreretten opphører.

ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland
ILLUSTRASJON: Per Ervland Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angrerettloven ble innført i 2001 som følge av EUs fjernsalgdirektiv. Loven omfatter næringsvirksomhet som driver "fjernsalg eller salg utenfor fast utsalgssted" og omfatter blant annet nettbutikker som henvender seg til norske forbrukere.

Angrerettloven stiller blant annet krav om at du som forbruker skal gjøres tydelig oppmerksom på angreretten og at du ikke trenger å oppgi noen grunn for å benytte seg av denne. Angreretten løper i 14 dager fra du har mottatt varen. Så langt alt vel.

"Samme stand og mengde"

Spørsmålet som imidlertid raskt oppstår, er hvor langt du kan gå i å undersøke varen før angreretten faktisk opphører. Riktignok sier Angrerettlovens paragraf 12 at du ikke mister angreretten "... så lenge varen kan leveres tilbake i vesentlig samme stand og mengde". Men hva betyr nå egentlig dette?

La oss for eksempel si at du har kjøpt en bærbar PC fra en nettbutikk. Kan du åpne pakken, ta maskinen i bruk, installere egen programvare, brenne DVDer og ta den med på reise? Er den fortsatt i "vesentlig samme stand og mengde", slik at du kan returnere den og få pengene tilbake?

Vi har snakket med Thomas Nortvedt, advokatfullmektig ved Forbrukerpolitisk avdeling hos Forbrukerrådet. Han kjenner angreretten meget godt og har loset oss gjennom de ulike problemstillingene. La oss ta det fra starten:

Åpne pakken

Hva med deg?

Har du benyttet deg av angreretten? (Avsluttet)
Ja, det fungerte utmerket(57%) 908
Nei(30%) 479
Ja, forsøkte, men ble nektet(12%) 197
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er ingen tvil om du har rett til å åpne forsendelsen, inkludert originalemballasjen. Dette går forøvrig tydelig frem av skjemaet nettbutikken er pålagt å gi deg: "Du mister ikke angreretten ved å åpne en vareforsendelse ...". Nortvedt kan fortelle at originalemballasjen kan åpnes selv om den skulle være utstyrt med forsegling eller lignende.

Vær imidlertid klar over at det finnes et viktig unntak fra denne regelen. Har du kjøpt CDer, DVDer, dataspill eller andre medier med digitalt innhold, kan du ikke bryte forseglingen. Gjør du det, har nettbutikken rett til å nekte deg å benytte angreretten.

Koble til strøm

Ifølge Nortvedt er det også opplagt at du har lov til å sette ledningen i stikkontakten, alternativt å koble til batteriet.

Slå produktet på

Det samme gjelder her - angreretten oppheves ikke fordi om du aktiverer/slår produktet på.

Bruk av produktet

Det er først her vi beveger oss inn i grenselandet. På den ene side er det opplagt at du ikke kan bruke produktet aktivt døgnet rundt i 14 dager. En slik bruk vil være brudd på vilkårene for angreretten. På den annen side er det like opplagt at du må ha muligheten for å prøve produktet for å finne ut om det tilfredsstiller dine behov og forventninger.

- Det vi kan kalle en aktsom utprøving er tillatt. Som en hovedregel kan vi si at man i hvert fall må kunne prøve ut produktet i samme utstrekning som man har mulighet til i fysiske forretninger som selger tilsvarende produkter, sier Nortvedt.

Må kunne "danne seg et bilde"

- Det vi kan kalle en aktsom utprøving er tillatt. Som en hovedregel kan vi si at man i hvert fall må kunne prøve ut produktet i samme utstrekning som man har mulighet til i fysiske forretninger som selger tilsvarende produkter. Det sier Thomas Nortvedt, advokatfullmektig ved Forbrukerpolitisk avdeling hos Forbrukerrådet. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven
- Det vi kan kalle en aktsom utprøving er tillatt. Som en hovedregel kan vi si at man i hvert fall må kunne prøve ut produktet i samme utstrekning som man har mulighet til i fysiske forretninger som selger tilsvarende produkter. Det sier Thomas Nortvedt, advokatfullmektig ved Forbrukerpolitisk avdeling hos Forbrukerrådet. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven Vis mer


- Man må også kunne koble den nyinnkjøpte DVD-spilleren til egen TV, og omvendt. Dette for å kunne danne seg et bilde av produktet, sier Nortvedt.

Han opplyser også at avgjørelser i Forbrukertvistutvalget har fastslått at du kan sette et simkort i en mobiltelefon, ringe noen samtaler og sende noen tekstmeldinger uten at dette eliminerer angreretten.

- På samme måte må man kunne starte opp et PC-program for å få prøvd tastaturet, skjermen og så videre, sier Nortvedt, som imidlertid understreker at installasjon av egen programvare bryter med angreretten.

- Programvare som automatisk installeres første gang PCen startes er greit, fordi forbrukeren - hvis vedkommende skal få gjort seg kjent med produktet - ikke har noen mulighet til å forhindre at dette skjer. Men installerer man andre programmer, legger inn bilder og video på harddisk og så videre, vil selger med rette kunne hevde at vilkårene for bruk av angreretten er brutt, sier Nortvedt.

Må være skadefri

Også om du påfører produktet synlige eller usynlige skader vil du miste angreretten, da varen i så tilfelle ikke kan returneres "i vesentlig samme stand og mengde. Dette gjelder også om skaden oppsto som følge av uflaks.

Norske vs utenlandske nettbutikker

Det er imidlertid viktig å være klar over at den norske angrerettloven ikke gjelder alle nettbutikker.

- Loven gjelder selvsagt for alle norske nettbutikker. Den gjelder også for utenlandske nettbutikker som hovedsaklig henvender seg til norske forbrukere. Hvis nettbutikken eksempelvis har et .no-domene og-eller en egen, fullnorsk versjon av sitt brukergrensesnitt, er det åpenbart at den må forholde seg til norske forbrukerlover, sier Nortvedt.

Men kunden har ikke alltid rett

Ingen unntak

Vær også klar over at Angrerettloven er en såkalt "ufravikelig lov". Det innebærer at nettbutikken ikke jurdisk bindende kan forsøke å avtale med deg at hele eller deler av loven ikke skal gjelde.

Kilder: Thomas Nortvedt, advokatfullmektig ved Forbrukerpolitisk avdeling hos Forbrukerrådet, lovdata.no

Se også:
Lov om opplysningsplikt og angrerett m.v. ved fjernsalg og salg utenfor fast utsalgssted (angrerettloven).

Standardisert angrerett-skjema

Denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!