Har du "paraskevidekatriafobi"?

Har du flaks eller uflaks i dag? Her er rådene for en perfekt fredag 13.

Husk at det ofte er frykten i seg selv som stikker kjepper i hjulene! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Husk at det ofte er frykten i seg selv som stikker kjepper i hjulene! Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oi, har du sjekket kalenderen? Ja, det er fredag 13. i dag! Personer med såkalt paraskevidekatriafobi lider av en irrasjonell frykt og angst for fredag 13.

Men forskere er imidlertid uenige om det skjer flere ulykker på fredag 13. enn ellers.

Flere bilulykker
Den store ulykkesdagen har vekket interessen til mange seriøse vitenskapsmenn. Engelske forskere har blant annet undersøkt trafikkulykker og sett om datoen virker inn på antall ulykker. Etter å ha samlet data i flere år, fant de at tallet på uhell den 13. var mye høyere enn for fredagen før. Og det til tross for at færre så ut til å våge seg ut i trafikken, ifølge forskning.no.

Og for noen er risikoen for å havne på sykehus opptil 52 prosent høyere enn vanlig på denne dagen, konkluderer forskerne.

Men heldigvis må mer forskning til for å fastslå om fredag 13. virkelig bringer mer ulykke en andre dager. For husk: Ofte er den frykten selv som stikker kjepper i hjulene.

Les mer her: Alt om fredag 13:

Men dersom du ikke lider av paraskevidekatriafobi, eller rett og slett er ute etter en god start på helgen, så gir vi følgende råd for å få en deilig fredag og en god start på helgen:

1) Vær opptatt
En god fredag starter med å fortelle alle at du har mye å gjøre. På den måten slipper du uventede ekstraoppgaver som krever både tid og energi. Da blir det mer tid til å sende morsomme e-poster og chatte med venner.

Husk at sjefer også har en bedre oppfatning av arbeidstakere som ser ut til å være travelt opptatt. Men ikke overdriv: Travle medarbeidere regnes automatisk som flinke, som igjen øker risikoen for å få flere arbeidsoppgaver.

2) Jobb med andre
Tiden går fortere i hyggelig selskap. Både studenter og ansatte bør benytte fredagen til uformelle møter om noe som ser ut som fag eller jobb, men som egentlig består mest av kaffedrikking og løse samtaler om hva dere skal gjøre i helgen.

Husk at hyggelig samvær slett ikke er bortkastet tid. Et godt sosialt nettverk gjør deg både lykkeligere og friskere når virkeligheten starter igjen på mandag.

Les også: Hvis du har venner for livet, vil livet bli lenger.

3) God lunsj
En lang lunsjpause er din beste forsikring mot utbrenthet og depresjoner. Og hvilken dag er vel bedre egnet til lange lunsjer enn fredagen? Om du i tillegg til selve maten sørger for å lese dagens aviser og snakke med kollegene dine kan du raskt bli kvitt halvannen time av arbeidstiden.

Høyt tempo på arbeidsplassen kan nemlig gjøre deg syk.

4) Alle møter ute av huset
Bare amatører har møter i eget hus på fredagen. Om du i tillegg legger møtene til etter lunsj, er det ingen som virkelig forventer at du kommer tilbake til jobben etterpå.

5) Siste utvei: Jobb hardt
Det høres kanskje utrolig ut, men du trenger ikke nødvendigvis å kaste bort tid for å få tiden til å gå. Noen ganger er hardt arbeid den aller beste løsningen for å få klokken til å vise halv fire.

Men ikke overdriv. Om du av prinsipielle grunner ikke vil prøve hardt arbeid kan vi anbefale at du rusler noen turer rundt kontoret med en bunke papirer eller bøker under armen. Siden ingen egentlig vet akkurat hva du jobber med, gir dette et inntrykk av å være travelt opptatt.

...og vips så er helgen der! Skal du ut på date? Her er ti sikre bud for en vellykket date!

- Unngå risiko
Men dersom du virkelig har mye angst knyttet til en dag som i dag, er rådet til professor Phillips Stevens ved University at Buffalo i USA følgende:

- De har stor angst for denne dagen må gjennom en lang prosess for å få bukt med problemet, men det finnes en kortsiktig løsning, som dreier seg om selvtillit: Planlegg dagens aktiviteter med forsiktighet, unngå risiko og forsikre deg selv, venner og kolleger om at valgene dine er kloke. Og til alle andre, sier jeg bare, ha en fin dag, sier eksperten på overtro til Mozon.no.