Har du også gått på en julehandels-smell?

Nordmenn bruker 22 milliarder bare på mat og drikke i desember. Sløser du bort muligheter?

<b>SLØSING:</b> Nordmenn har brukt formuer i jula. Kunne det vært smart å tenke annerledes? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLØSING: Nordmenn har brukt formuer i jula. Kunne det vært smart å tenke annerledes? Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

I desember alene bruker vi over 22 milliarder kroner på mat og drikke. Det er cirka 20 prosent mer enn i snitt for årets øvrige måneder, ifølge en pressemelding fra dagligvarekjeden Meny. De viser videre til beregninger fra hovedorganisasjonen Virke, som anslår at hver nordmann bruker cirka 10.350 kroner på julehandel i år.

Har du gått på en julehandelsmell? Eller er det andre ting som tar kål på kronene?

Nå er det på tide å stramme inn livremmen igjen, og litt bevisstgjøring rundt egen pengebruk er alt som skal til for å åpne for nye muligheter i 2015.

Les også: 150.000 kroner rikere med røykeslutt

To i uka blir fort noen tusenlapper i løpet av et helt år.  Foto: Colourbox
To i uka blir fort noen tusenlapper i løpet av et helt år. Foto: Colourbox Vis mer


De daglige lommetyvene

Røyk, ta-med-kaffe og impulskjøp er lommetyver som sakte, men sikkert tømmer kontoen din.

Kjøper du en ta-med-kaffe til 35 kroner to ganger i uka, koster det deg 3.640 kroner i løpet av et helt år.

En halvliter brus til 17 kroner to ganger i uka, koster deg 1.768 kroner årlig. Pengespill hver uke koster deg fort 1.732 kroner i året (avhengig av innsatsen selvfølgelig).

Vet du hvor mye dine småkjøp koster deg?

Dinsides Sløsekalkulator gir deg svaret med en gang.

Treningsfella

Mange vil bruke nyåret til å komme i gang med gode vaner. Trening er gjerne en av dem. Men tenk deg litt om før du binder deg til en dyr treningsavtale. En treningsavtale til 575 kroner i måneden, blir 6.900 kroner i året. Da bør du sørge for at avtalen blir brukt.

Før du binder deg til et senter, kan det være en idé å kjøpe et klippekort først. Så kan du heller binde deg dersom du kommer skikkelig i gang med treningen.

God trening kan dessuten være (nesten) helt gratis. Investerer du i et par gode løpesko og litt treningstøy, kan du trene akkurat når det passer deg uten at det påløper noen ekstra kostnad. Sjekk også ut Tufteparken, som er et gratis utendørs treningstilbud.

Løpetøy: Her er den beste billig-tightsen

Bilkjøp?

I vårt eksempel har vi sett på kaffe, brus, pengespill og trening som beløper seg til 14.040 kroner i året. Høres kanskje ikke så ille ut, men la oss se hva som skjer etter åtte år.

Sparer du pengene i stedet, har du 124.847 kroner på konto forutsatt en sparerente på tre prosent (litt høyt i dagens situasjon, men historisk sett et greit utgangspunkt). Da har du ifølge Dinsides bilkalkulator nok penger til å kjøpe deg en cirka fire år gammel Golf.

Beløpene kan også gi deg et meget godt utgangspunkt for egenkapital til bolig.

Slik får du lavere rente på boliglånet

Deler av saken har tidligere vært publisert på Dinside.