Samler inn fem øre per fyrstikkeske

Har du lurt på hva Hjelpestikkefondet egentlig er?

Slik fungerer det, og dette går pengene til.

5 ØRE: De fleste har nok fått med seg femøringen på fyrstikkesken. Men vet du hva pengene egentlig går til? Foto: Berit B. Njarga
5 ØRE: De fleste har nok fått med seg femøringen på fyrstikkesken. Men vet du hva pengene egentlig går til? Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om behovet for fyrstikker ikke er helt det samme som før, er det ingen hemmelighet at nordmenn elsker både stearinlys og peiskos utover høsten, og da kommer fyrstikkene godt med.

Det er gjerne da man blir minnet om femøringen som pryder fyrstikkeskene fra Nitedals. Kanskje har man også fått med seg noe som heter Hjelpestikkefondet.

Men hva går det egentlig ut på?

Deler ut 500.000 kroner hvert år

Nederst på fyrstikkeskene står det - hvitt på svart - at fem øre per eske går til Hjelpestikkefondet. Nils Erlimo, styremedlem i Hjelpestikkefondet og kommunikasjonssjef i Swedish Match, sier til Dinside at Hjelpestikkefondet antakelig er Norges mest ukjente veldedige fond.

UKJENT FOND: Nils Erlimo, styremedlem i Hjelpestikkefondet, håper på mange gode søkere til årets tildeling av 500.000 kroner.
UKJENT FOND: Nils Erlimo, styremedlem i Hjelpestikkefondet, håper på mange gode søkere til årets tildeling av 500.000 kroner. Vis mer

- Symbolet med femøringen har alle sett, men de færreste vet hva som ligger bak, sier Erlimo.

Hjelpestikkefondet går helt tilbake til 1926 og fungerer ved at det blir lagt til en sum, nærmere bestemt 5 øre på de tradisjonelle fyrstikkeskene, og 10 øre på andre opptenningsprodukter, til prisen.

Disse pengene går til Hjelpestikkefondet, som årlig går til et veldedig formål.

Utgangspunktet for tildelingen er at pengebeløpet på 500.000 kroner skal gå til en «institusjon eller organisasjon som har gjort en betydelig sosial/humanitær innsats, eller bidratt til å fremme medisinsk forskning med sikte på bedring av levevilkårene for barn, eldre eller handikappede», står det i vedtektene til fondet.

Frelsesarmeen og Sykehusklovnene

Noen år har prisen blitt splittet, og flere kandidater har fått pengesummen på deling.

SYKEHUSKLOVNENE: Mottok støtte fra Hjelpestikkefondet i 2012. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad.      
SYKEHUSKLOVNENE: Mottok støtte fra Hjelpestikkefondet i 2012. Foto: Mai Linn Opseth Tronstad.       Vis mer

Fjorårets pris gikk eksempelvis til Frelsesarmeens gatefotballprosjekt i Tønsberg. Også Sykehusklovnene, som består av 25 klovner som jobber med barn på flere forskjellige sykehus i Norge, mottok deler av Hjelpestikkeprisen i 2012.

Daglig leder Kristin Zachariassen hos Sykehusklovnene forteller at de ikke søkte om støtte den gangen, men mottok prisen fra Hjelpestikkefondet.

- Pengene ble den gang brukt til å øke antall dager på Rikshospitalet, forteller Zachariassen.

Trenger gode kandidater

Og det er mulig å søke om å få tildelt midlene, dersom man mener at man er en egnet kandidat.

- Har man et prosjekt som man ikke får gjennomført på grunn av mangel på midler, anbefaler vi å søke, sier Erlimo.

Det er også mulig å tipse Hjelpestikkefondet om kandidater.

Årets pris fra Hjelpestikkefondet vil bli delt ut mot slutten av året, og Erlimo sier at det fortsatt er mulig å søke om å bli kandidat for årets pris.

LES OGSÅ:

Ut på tur? Dette må du pakke med deg

Du kan fyre opp grillen uten tennvæske

Husk å tenne opp fra toppen!