Ifølge det danske forbrukerrådet bør du tenke deg om før du impregnerer skoene dine. Stoffer i impregneringen kan skade helsen din.
Ifølge det danske forbrukerrådet bør du tenke deg om før du impregnerer skoene dine. Stoffer i impregneringen kan skade helsen din. Vis mer

Har du impregnert skoene dine?

Vær oppmerksom på at det finnes giftige stoffer i blant annet skoimpregnering som kan gi ADHD.

Publisert
Sist oppdatert

Beskytter du tøy og sko mot regn, kan det påvirke helsen din, ifølge det danske forbrukerrådet.

Den seneste mistanken mot fluorerte impregneringsstoffer (også kalt perfluorerte organiske forbindelser, PFC) dreier seg om at de kan medvirke til at barn utvikler ADHD, og at de kan påvirke viktige hormoner i kroppen.

Skyr vann og fett

Fluorstoffene brukes vidt og bredt på grunn av deres evne til å sky både vann, fett og smuss.

PFC-er brukes altså hovedsaklig på grunn av sine gode overflateegenskaper.

De kan danne tynne hinner som hindrer spredning av brann og avdamping av flyktige forbindelser, i tillegg til at de forbedrer de produktenes vann- og smussavstøtende egenskaper.

Stoffene brukes blant annet som impregnering i tekstiler, i brannslukningsmidler, teflonbelegg og skismøring. Man kan også finne PFC i fettavvisende mat- og bakepapir.

LES OGSÅ: Vintersko som ikke tåler snø

Branntepper

I Norge er de viktigste bruksområdene for PFC-er brannslukningsskum og tepper, ifølge Miljostatus.no. Du kan lese mer om PFC-er på Miljostatus.no.

Slik unngår du PFC

Vil du unngå stoffet så godt som mulig kan du velge regntøy og overtrekksdresser uten fluorstoffer. Spør forhandleren, importøren eller produsenten.
En annen mulighet er å la være å impregnere, med mindre det er strengt nødvendig. Det finnes impregneringsmidler som er basert på en blanding av voks og parafin. De inneholder ikke fluorstoffer.

Når du impregnerer, er det å bruke en svamp bedre enn å spraye. Matpakke- og bakepapir uten fluorstoffer er miljømerket.

LES OGSÅ: Se opp for disse fargestoffene

Skader fruktbarheten

BBC melder også om at PFC kan skade kvinners fruktbarhet. Det viser en studie ved University of California publisert i fagtidsskriftet Human Reproduction.

Nivåene av perfluorerte organiske forbindelser (PFC) ble målt i blodet til 1 240 kvinner. Resultatene viser at de med høye PCF-nivåer brukte lenger tid på å bli gravide.

Fluorforbindelsene er også problematiske i miljøet. Kjøper du produkter uten fluorstoffer, unngår du å spre stoffene i naturen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer