Barnepass kan trekkes fra på selvangivelsen. Foto: colourbox.com
Barnepass kan trekkes fra på selvangivelsen. Foto: colourbox.comVis mer

Har du husket barna?

I år kan du øke fradraget.

Noen skatteregler er endret fra i fjor, og av endringer som faktisk gir seg utslag i tallene på selvangivelsen, er en av de viktigste gode nyhetene at foreldrefradraget økte for 2008.

Økningen gjelder for de med mer enn ett barn som kan dokumentere utgifter for pass og stell av barn. I 2007 var maksimalt foreldrefradrag 25.000 kroner for ett barn, og 5.000 kroner for hvert ekstra barn. I 2008 er fradraget fortsatt maksimalt 25.000 kroner for ett barn, men 15.000 kroner for hvert ekstra barn.

>>>Alt om årets selvangivelse

Penger tilbake for barnehage

Foreldre som benytter seg av barnehage, SFO eller dagmamma, må huske å få med foreldrefradraget. For hvert fradrag i selvangivelsen betaler du 28 prosent mindre i skatt. Det betyr at du kan spare opptil 15.400 kroner på å huske å føre opp disse utgiftene.

Skal du føre opp utgifter for dagmamma, er det en forutsetning at hun jobber hvitt.

Temaet om barn og skattefradrag var oppe da advokat Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen stilte til nettprat tidligere i dag.

  Eksempel 1: Samboere med barn

  Spørsmål: Vi er et samboerpar som fikk barn i juni. Det jeg lurer på er om ikke barnet skal stå oppført på en av oss, og er det eventuelt noe fradrag vi har krav på? Hvis man skal føre barnet opp i selvangivelsen, hvor gjør man i tilfellet det? Vil jo tippe at barnet kommer automatisk med til neste år?

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Svar: I og med at dere som foreldre bor sammen, og altså ikke er enslige forsørgere, og dere heller ikke har hatt noen utgifter til barnehage eller lignende, vil ikke det å få barn påvirke skatten. Situasjonen blir en annen neste år hvis barnet da skal i barnehage eller være hos dagmamma. Da ville dere ha krav på foreldrefradrag. Dette fradraget er forhåndsutfylt hvis det er en kommunal barnehage. Har dere privat barnehage eller hvit dagmamma må dere selv føre opp fradraget.

  Eksempel 2: Barn og barnepass

  Spørsmål: Vi er et samboerpar med en sønn på to år som er i barnehagen 4 dager i uken (fikk ikke plass den 5.). Den dagen han ikke er i barnehagen passes han hjemme hos en slektning. Må det dokumenteres dersom vi krever fradrag for barnepass for denne dagen? Må da barnepasseren oppgi dette som inntekt?

  Svar: Foreldrefradraget for 2008 er maksimalt 25.000 kroner ett barn.
  Man får bare fradrag for dokumenterte utgifter, altså det faktisk har betalt til barnehage, SFO eller hvit dagmamma. Hvis dere krever fradrag for dagmamma, må dagmammaen oppgi betalingen som inntekt. I tillegg kan man, innenfor beløpsgrensen, kreve fradrag for eventuell omvei/merkjøring til barnehage, SFO eller dagmamma.

Se alle svarene fra nettmøtet her