Har du husket barna?

Fradraget økte i fjor, og du må kontrollere at du får pengene du har krav på.

Husk å undersøke om barnepass er ført opp i selvangivelsen. Hvis ikke må du gjøre dette selv. Foto: Colourbox.com
Husk å undersøke om barnepass er ført opp i selvangivelsen. Hvis ikke må du gjøre dette selv. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er ikke noen automatikk i at det å få barn gir fradrag i selvangivelsen, men dersom du har utgifter til pass og stell av barn, ligger du godt an.

Reglene er slik at om du har barn som er 11 år eller yngre (født 1998 eller senere), kan du kreve foreldrefradrag for kostnader til pass og stell av barn som bor hjemme. Dette er for eksempel kostnader til barnehage, dagmamma, skolefritidsordning og lignende.

Du får minimum 7.000 kroner

Fradraget er begrenset til 25.000 kroner for ett barn, og fradragsgrensen økes med 15.000 kroner for hvert ytterligere barn. For hvert fradrag i selvangivelsen betaler du 28 prosent mindre i skatt. Det betyr at du kan få tilbake 11.200 kroner dersom du har to barn og husker å føre opp disse utgiftene. Ett barn gir minimum 7.000 kroner.

Du kan også kreve foreldrefradrag for eldre barn hvis barnet har særlig behov for omsorg og pleie. Dette forholdet må i så fall dokumenteres med attest fra lege, barnevern eller lignende, og kostnadene må også kunne dokumenteres.

>>>Alt om selvangivelsen

Husk kjørekostnader

Som kostnader regnes også det du måtte ha av ekstra reisekostnader til og fra barnepasser.

Bruker du bil, beregnes kostnaden til 1,50 kroner per kilometer. Brukes rutegående transportmiddel skal kostnadene settes til merkostnadene ved bruk av denne typen transport.

Hvis transporten av barna skjer i forbindelse med kjøring til og fra jobb, eventuelt i forbindelse med yrkeskjøring, er det bare fradragsrett for ekstrakjøringen, altså det som er ekstra kjørelengde.

Del som dere vil

Ektefeller og samboere med felles barn kan selv velge hvordan de vil fordele fradraget mellom seg. Dette gjelder uavhengig av om dere har felles barn og/eller særkullsbarn.

Med mindre ektefellene velger en annen fordeling, så blir foreldrefradraget fordelt med en halvpart på hver.

Hvis ektefeller blir skilt eller separert, bil den som overtar aleneomsorgen og som barnet fortsetter å bo hos, ha rett til foreldrefradraget. Er det flere barn, og hver av foreldrene beholder aleneomsorgen for minst ett av dem, vil begge foreldre kunne ha krav på foreldrefradrag. Forutsetningen er at foreldrene faktisk lever atskilt.

Du kan lese mer om foreldrefradrag og delt omsorg for barnet i Lignings-ABC hos Skatteetaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer