Har du full kontroll?

Riktig bruk av medisiner kan gi deg mye bedre kontroll på astmaen. Klarer du å unngå anfall? Test deg selv her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ikke alle som har astma blir behandlet på best mulig måte. Noen bruker for lite medisiner, mens andre kan få bedre effekt av annen type medisin. De fleste kan, med god behandling og oppfølging, få god kontroll over astmaen sin, og dermed få færre anfall.

Har du astma? Sjekk symptomene her:

image: Har du full kontroll?


Fem enkle spørsmål
Et godt mål på hvor god kontroll du har over astmaen din er hvor ofte du må bruke anfallsmedisin. Dersom du må ty til anfallsmedisin (som for eksempel Ventoline) veldig ofte, betyr det at du sannsynligvis har for lite steroider som forebygger anfall.

Testen kan brukes av alle som er 12 år og eldre. Testen består av fem spørsmål som du kan fylle inn direkte på internett. Til slutt får du en poengsum som forteller om du har god eller dårlig kontroll over astmaen din.

Dårlig kontroll?
Dersom du kommer dårlig ut på testen skal du ta kontakt med fastlegen din for en ny vurdering av medisinene dine. Du kan henvise til testen og fortelle resultatet du fikk.

- Denne testen er kvalitetssikret av fagpersoner og er sikkert nyttig for mange med astma. Jeg anbefaler allikevel et besøk hos legen om du er usikker - husk at en slik test ikke kan erstatte en samtale med legen, sier overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen astma- og allergisenter.

Har du kontroll? Ta testen her:

Opprettet: 24.04.2007
Sist redigert: 30.10.2007

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!